Πανόραμα Ουζμπεκιστάν, Δημοκρατία του Καρακαλπακστάν Ταξίδι 10 ημερών

Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Πανόραμα Ουζμπεκιστάν, Δημοκρατία του Καρακαλπακστάν Ταξίδι 10 ημερών

Πανόραμα Ουζμπεκιστάν 10 ημ.

Tο Ουζμπεκιστάν, στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, είναι μια χώρα που επί αιώνες βρίσκονταν στο κέντρο του ενδιαφέροντος και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις μεγάλες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Με δυο πόλεις που υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού, την Σαμαρκάνδη και την Mπουχάρα, ανασύρει μνήμες πολύβουων καραβανιών που πλημμυρίζουν τα καραβάν σεράι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Στη μέση της ερήμου, σχεδόν στο πουθενά, η Xίβα, μια πόλη βγαλμένη από τον χιλιόχρονο λήθαργο της αφάνειας, λάμπει ξανά σαν πετράδι και προβάλει περήφανα τα πλακόστρωτα δρομάκια της, και τους μιναρέδες της στο χρώμα της άκουα μαρίνας. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ξενάγηση στο Λαογραφικό αλλά και στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ (!!) Τασκένδης και φυσικά παραδοσιακό ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΣΟΟΥ ΣΤΗ ΜΠΟΥΧΑΡΑ. Επίσκεψη και ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Καρακαλπακστάν στην πρωτεύουσα Νουκούς και όχι απλά ένα πέρασμα, με πολλές επισκέψεις και εκπλήξεις στη γύρω περιοχή!

Από 0,00 €

Εγγυημένες αναχωρήσεις κάθε εβδομάδα ολο τον Χρόνο. 
Πόλεις που επισκεπόμαστε : Τασκένδη, Νουκούς, Χίβα, Μπουχάρα, Σαχριζάμπ, Σαμαρκάνδη
Επιλέξτε και Ταξιδέψτε mazi μας γιατί εχουμε: Απευθείας πτήσεις, Κεντρικά ξενοδοχεία, Τοπικός Ελληνας εμπειρος αρχηγος. Μεστές ξεναγήσεις με ειδικά ακουστικά, χρόνος ελεύθερος με πολλές προτάσεις για να κάνετε αυτό που εσείς θέλετε.  Μοιραζόμαστε mazi σας ολα οσα μάθαμε 30 χρόνια τώρα.
 
Καλέστε τωρα στην Αθήνα στο τηλ 210-6927000 ή στην Θεσσαλονίκη στο τηλ 2310-238025 η στείλτε mail στο [email protected]

Gallery

 

Αναχώρηση για την Τασκένδη μέσω ενδιάμεσου σταθμού, την πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, διπλά περίκλειστης χώρας της κεντρικής Ασίας, πάνω στο "Δρόμο του Μεταξιού" και μία από τις (5) πέντε πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος.

 

Άφιξη τα ξημερώματα, μεταφορά και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση, στην «πόλη του ψωμιού», προσωνύμιο που απέκτησε στα χρόνια της μεγάλης πείνας της Ρωσίας, 1920-1921. Μετά το πρόγευμα ξεκινάμε την ξενάγησή μας στην Τασκένδη "πόλη της πέτρας" όπως μεταφράζεται από την τούρκικη λέξη Τash=πέτρα και την περσική Κent=πόλη. Πολυεθνική, όπως και το όνομά της άλλωστε φανερώνει. Το μωσαϊκό των κατοίκων της, που εκπλήσσει τους επισκέπτες της, μαρτυρά την ιστορία της γεμάτη ανατροπές, ενώ η γλώσσα τους αποδεικνύει ότι όλοι οι λαοί που πέρασαν άφησαν το πολιτιστικό χνάρι τους σε όλη τη χώρα. Οι Πέρσες νομάδες που κατείχαν την περιοχή από την πρώτη χιλιετία π.Χ., έδωσαν την σκυτάλη, τον 7ο αιώνα μ.Χ., στους Άραβες και το Ισλάμ, που τους διαδέχθηκαν οι Τούρκοι και αυτούς οι Μογγόλοι του Τζένκινς Χαν που την κατέστρεψαν ολοσχερώς το 1219 μ.Χ. Οι Τιμουρίδες Μογγόλοι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την πόλη, ενώ οι Ουζμπέκοι, τούρκικη φυλή νομάδων, ιδρύουν τη δυναστεία των Σιαμπανιδών και η Τασκένδη ανθεί και πάλι από το εμπόριο στο Δρόμο του Μεταξιού. Τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν τις επιμειξίες με τους Τατάρους Μογγόλους, ενώ οι Ρώσοι κάτοικοί της είναι είτε απόγονοι των πρώτων Ρώσων, που η νίκη τους στο "Μεγάλο Παιχνίδι" γεωπολιτικής ισχύος τους έφερε στα χανάτα που έγιναν ρωσικά προτεκτοράτα αρχές του 19ου αιώνα, είτε μεταφέρθηκαν την εποχή του Στάλιν στα πλαίσια εκρωσισμού των σοβιετικών επαρχιών. Μπορεί η πόλη να μην έχει πολλά διασωθέντα μνημεία λόγω του μεγάλου σεισμού του 1966, όμως εκπλήσσει ευχάριστα με τα πολλά πάρκα, τις μεγάλες λεωφόρους, τα μοντέρνα κτίρια. Στην ξενάγηση που ακολουθεί στην παλιά πόλη, θα επισκεφθούμε το αρχιτεκτονικό συγκρότημα Χαζράτ Ιμάμ στου οποίου τη μικρή μεντρέσα Barak Khan φυλάσσεται το τεραστίων διαστάσεων κοράνι του Osman, ένα από τα πρώτα χειρόγραφα γραμμένο αμέσως μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ και φυλασσόμενο για αιώνες στο χαλιφάτο της Βαγδάτης απ’ όπου ο Ταμερλάνος το έφερε στο Ουζμπεκιστάν. Ακολουθεί η επίσκεψή μας στο Τσορσού Βazaar, που βρίσκεται στην ίδια θέση από τον 9ο αιώνα, όταν όλες οι πύλες της πόλης οδηγούσαν εδώ που σήμερα στέκει ανακαινισμένο μεν, διατηρώντας δε τα στοιχεία της αρχικής ανατολίτικης αρχιτεκτονικής. Εδώ πωλούνται τα προϊόντα της Κ. Ασίας. Τη μέρα μας θα κλείσουμε με την επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο για να πάρουμε μια γεύση από την πολιτιστική πολυμορφία όχι μόνο του Ουζμπεκιστάν, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Κ Ασίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Σήμερα θα επισκεφθούμε το καινούργιο κομμάτι της πόλης με την πλατεία ανεξαρτησίας, την πλατεία θεάτρου αλλά και την πλατεία του Ταμερλάνου, το Μουσείο Καλών Τεχνών με απρόσμενα έργα τέχνης κορυφαίων καλλιτεχνών (Αιβαζόβσκυ, Ρέπιν, Κανόβα, ακόμα και ...Ιερώνυμου Μπος) αλλά και το μετρό της Τασκένδης. Αργότερα μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση στη πόλη Νουκούς το κέντρο του νομαδικού λαού των Καραλαπάκων. «Όλοι οι πολιτισμοί είναι μακρινοί συγγενείς διότι πηγάζουν από τον άνθρωπο», Ρήση του Al Birunι (973-1048), φιλόσοφος και επιστήμονας, του οποίου το όνομα φέρουν ένας αστεροειδής και ένας κρατήρας της σελήνης, γεννήθηκε στη πόλη Kath, μετανομασθείσα προς τιμή του, Μπιρουνί, το 1957 και βρίσκεται 55 χλμ. από τη Χίβα καθοδόν για τη Νουκούς, πρωτεύουσα του αυτόνομου σήμερα Καρακαλπακστάν. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το «Λούβρο της Ερήμου», το εκπληκτικό μουσείο Καλών Τεχνών του Καρακαλπακστάν και την ασύλληπτη συλλογή του έργων Αβάν Γκαρντ. Θα επισκεφθούμε τη Νέα πτέρυγα αμέσως μόλις φτάσουμε στην πόλη. (Προσοχή! Για να φωτογραφήσετε τα έργα θα χρειαστείτε περίπου 20 ευρώ αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα. Το ίδιο και για να αγοράστε βιβλία, κάρτες ή σουβενίρ του μουσείου). Συνεχίζουμε οδικώς για τη Χίβα. Καθοδόν θα περάσουμε από τις παρυφές της ερήμου Kkyzylkum με τους κόκκινους αμμόλοφους, θα φωτογραφηθούμε στον ποταμό Άμου Ντάρια, τον Ωξό ποταμό που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος φτάνοντας στην Υπερωξιανή χώρα. Άφιξη στη Χίβα για δείπνο και διανυκτέρευση.

Η σημερινή μέρα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην Χίβα που επί αιώνες υπήρξε η πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεζμίας και έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η περιήγησή μας στα καλντερίμια της πόλης μάς αποκαλύπτει την αύρα της εξωτικής Ανατολής, στην περσοσαρακηνή της φυσιογνωμία. Οικίες με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές, στριμωγμένες ανάμεσα σε τζαμιά, μεντρέσες, χάνια, χαμάμ, καραβάν σεράι, σκεπαστά παζάρια και παλάτια δερβίσηδων με υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, καθαρή οβάλ γραμμή, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσά τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον μας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της πόλης: το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, με τις στρογγυλές κουπόλες του, η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αργκ, ο Μιναρές και η Μεντρέσα του Ισλάμ Χότζα, τα χαμάμ του Ανουσα Χαν, το Καραβάν Σεράι του Αλα Κούλι Χαν, τι να πρωτοθαυμάσουμε! Το βράδυ θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό φολκλορικό σώου με δείπνο στο Toza Bog Palace, που υπήρξε το θερινό Παλάτι των Εμίρηδων της Χίβα.

 

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για την Μπουχάρα. Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε αυθεντικές εικόνες της Κεντροασιατικής υπαίθρου, όπως τα γυμνά τοπία που «κοσμούνται» από νομαδικές σκηνές Τουρκομάνων, κοπάδια αιγοπροβάτων και καμήλων, διάσπαρτα κοντά στον ρου του Αμού Ντάρια, του ποταμού Ώξου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συνεχίζουμε δια μέσου των ερήμων Κιζίλ Κουλ που σημαίνει Κόκκινη Άμμος και Καρά Κουμ – Μαύρη ‘Άμμος. Άφιξη στην Μπουχάρα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Μετά το πρωινό μας αρχίζει η οδοιπορική ξενάγηση στην «ευγενική και αρχοντική Μπουχάρα» χτισμένη σε λόφο λατρείας αρχαίων Ζωροαστρών, με 360 τζαμιά και 11 μεντρεσέδες… γιατί "η γνώση είναι το καθήκον κάθε πιστού", όπως γράφει η ρήση του Ουλούγκ Μπεγκ, που ανέδειξε τη Μπουχάρα σε πολιτιστικό κέντρο της Κεντρικής Ασίας. Σταυροδρόμι καραβανιών, στον δρόμο του Μεταξιού, με τα θολωτά παζάρια και παράδεισο λαϊκών παραδοσιακών χειροτεχνημάτων για τον σύγχρονο επισκέπτη. Διαθέτει πάνω από δεκαέξι Καραβάν Σαράι, όπως το «Ντιβάν Μπέγκι» στο οποίο και θα ξεναγηθούμε. Αρχικά χώρος περισυλλογής των σούφι της πόλης, αργότερα καραβάν σαράι και τελικά μεντρεσές με τεχνητή λιμνούλα, την Lyabi Hauz. Στην αυλή του καραβάν σαράι θα μας φέρει το απόγευμα η ξενάγησή μας για να απολαύσουμε μια παράσταση παραδοσιακών χορών και λαϊκών ενδυμασιών. Μετά μας περιμένουν οι θόλοι του εμπορίου που συνεχίζουν μέχρι σήμερα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παρά το όνομά τους τα χαλιά «μπουχάρα» εξακολουθούν να έρχονται από το Τουρκμενιστάν και έχουν προστεθεί μεταξωτά χαλιά Περσίας σε τιμές φτηνότερες από κείνες του…Ισφαχάν! Το Συγκρότημα Πόι Καλυάν με τον περίτεχνο μιναρέ και το ομώνυμο τζαμί θα μας γοητεύσει. Το νεώτερο τζαμί Μπόλο Χάουζ, που αντικρίζει την μισοκατεστραμένη ακρόπολη της Μπουχάρα είναι μια σκέτη ζωγραφιά, με αψιδωτούς νάρθηκες, μιχράμπ φιλοτεχνημένα σαν δαντέλα, καθιστές βεράντες «ιβάν» και ξύλινες κιονοστοιχίες που στεφανώνονται με λαξευτές σταλακτικές κόγχες. Το μαυσωλείο των Σαμανιδών του 9ου αιώνα -χώρος που μέχρι το 1934 ήταν θαμμένος στο χώμα- διατήρησε την λιτή ομορφιά των πρώτων Ζωροαστρικών έργων. Το μοναδικό Τσορ Μινόρ με τους τέσσερις μιναρέδες του υπήρξε βιβλιοθήκη των σπουδαστών το 1807. Και βέβαια δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η εμπειρία μας στην Μπουχάρα αν δεν περιλάμβανε και την επίσκεψη στο παζάρι, την ανακαινισμένη σκεπαστή αγορά της πόλης, όπου κάτω από αλλεπάλληλες «κουπόλες» βρίσκονται τα παζάρια των συντεχνιών. Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσική, χορό και επίδειξη των εθνικών τοπικών ενδυμασιών. Και οι ανατολίτικες εμπειρίες μας συνεχίζονται, αφού για το δείπνο μας θα είμαστε φιλοξενούμενοι μιας ουζμπεκικής οικογένειας… επειδή η ζωή είναι ένα Καραβάν Σαράι.

 

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για την Σαμαρκάνδη. Η στάση μας όμως στην Σαχριζάμπ, την γενέτειρα του Ταμερλάνου χρωματίζει την ημέρα μας. Όταν σταθούμε ανάμεσα στους δύο μεγαλοπρεπείς και ύψους 36μ. πύργους της πύλης του Λευκού Παλατιού - Ακ Σαράι, που χτιζόταν επί 20 χρόνια, θα συμφωνήσουμε ότι σωστά επέλεξε για οικόσημό του, πρώτος αυτός στην ιστορία, τους τρείς «ολυμπιακούς» κύκλους να συμβολίζουν την εξουσία του πάνω στις τρεις ηπείρους του τότε γνωστού κόσμου. Το συγκρότημα Dor -ut Τiovall με το μαυσωλείο του Σούφι πνευματικού πατέρα του Ταμερλάνου και το τζαμί με τον Μπλε Θόλο Kok Gumbaz κλείνουν τη ξενάγηση στη Σαχριζάμπ. Άφιξη στη Σαμαρκάνδη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

 

Η πόλη αρχίζει να ξετυλίγεται σαν ανατολίτικο παραμύθι, αποκαλύπτοντας στο φως της ημέρας την περίφημη πλατεία Ρεγκιστάν στολισμένη με τα ιδιαίτερης ομορφιάς μνημεία της, τις μεντρέσες της Ulug Beg, Sher Dor και την Tilla Kari «την στολισμένη με χρυσό». Η ξενάγηση συνεχίζεται με στάσεις στα ατέλειωτα μνημεία ανάμεσα στα οποία κυριαρχούν το αρχιτεκτονικό συγκρότημα Gur Emir όπου βρίσκονται οι τάφοι των δύο γιων και δύο εγγονών του Ταμερλάνου καθώς και το κενοτάφιο του ίδιου. Το Ταζ Μαχάλ και το μαυσωλείο του Χουμαγιούν στο Δελχί, κτισμένα από τη δυναστεία των Τιμουριδών που κυβέρνησε τη Β. Ινδία, είχαν πρότυπο αυτό το μαυσωλείο που ο λεπτοδουλεμένος τρούλος του και όλο το μνημείο σαν τουρμπάνι, τέλεια κεντημένο με γαλάζια τυρκουάζ και σμαραγδί πλακάκια, θα μας μαγέψει. Στο τέμενος της πρώτης συζύγου του Ταμερλάνου της όμορφης Μπιμπί – Χανούμ θα μας φέρει η περιήγησή μας, περνώντας και από το Siab Βazaar, όπου και θα δοκιμάσουμε κάποιο από τα 17 φημισμένα είδη ψωμιού της Σαμαρκάνδης, που ανταγωνίζεται τους φουρνάρηδες της  Τασκένδης. Το φως του δειλινού φωτίζει μαγικά το σύμπλεγμα των είκοσι μαυσωλείων -έργα τέχνης- στην νεκρόπολη Σαζι-Σίντα και λίγο πριν επισκεφθούμε τον λόφο της Αφροσιάμπ όπου γεννήθηκε η Σαμαρκάνδη. Τέλος θα βιώσουμε με το δείπνο μας την ουζμπέκικη φιλοξενία σε σπίτι ντόπιων.

 

Μετά το πρωινό μας, θα έχουμε λίγο χρόνο για μία τελευταία βόλτα στην πανέμορφη πόλη. Αργότερα μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση επιστροφής μας για την Αθήνα/Θεσσαλονίκη.

Η εκδρομή πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιόδους.

 

Παρακαλούμε μεταβείτε στους τιμοκατάλογους μας για να δείτε τις εκδρομές που αναχωρούν.

 Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται:
  • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

Τα ξενοδοχεία σας

 

 

 

Οι πτήσεις σας

 

 

Ο αρχηγός σας 

 

 

Προαιρετικές υπηρεσίες

Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τις αναχωρήσεις από τους τιμοκαταλόγους μας

Downloads

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-FFFFFFFF 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης