Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Επιπλέον πληροφόρηση για την Κένυα


Τεράστια εθνικά πάρκα όπου συνυπάρχουν ελέφαντες και αντιλόπες, καταπράσινοι λόφοι που θυμίζουν τοπία της Κεντρικής Ευρώπης, απέραντες παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό με κοκκοφοίνικες και κοραλλιογενείς υφάλους. Φτάνοντας στο Ναϊρόμπι θα βρεθείτε σε μια σύγχρονη πόλη, με γυάλινους ουρανοξύστες, φαρδιές λεωφόρους και πλήθη κόσμου στους δρόμους -ο πληθυσμός της πόλης σήμερα φτάνει τα 2 εκατομμύρια κατοίκους. Δεν λείπουν ούτε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ενώ τα τελευταία χρόνια εμπορικά κέντρα αμερικανικού τύπου κάνουν κι αυτά την εμφάνισή τους. Αυτή η πρωτεύουσα που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της Κένυας δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στη θέση όπου μέχρι τότε υπήρχε ένας καταυλισμός των Μασάι.

Αψίδες που θυμίζουν χαυλιόδοντες, στολίζουν τις κεντρικές λεωφόρους της Μομπάσα
Αψίδες που θυμίζουν χαυλιόδοντες, στολίζουν τις κεντρικές λεωφόρους της Μομπάσα. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε από το γεγονός ότι αυτό το μικρό χωριό βρισκόταν πάνω στη νεοκατασκευασμένη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε την Ουγκάντα με την Κένυα. Τα αξιοθέατα στο Ναϊρόμπι δεν είναι πολλά. Αξίζει, πάντως, να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο ως μια εισαγωγή στον πολιτισμό των φυλών που συνθέτουν σήμερα τον πληθυσμό της χώρας.

Το σπίτι - μουσείο της Κάρεν Μπλίξεν
Στο εθνικό πάρκο που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε συγκεντρωμένα πολλά από τα ζώα που ζουν ελεύθερα στις αφρικανικές εκτάσεις και θα πάρετε μια πρώτη γεύση από... σαφάρι. Δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται και το σπίτι της Κάρεν Μπλίξεν, ένα μουσείο αφιερωμένο στη συγγραφέα του «Πέρα από την Αφρική». Επιπλα και αντικείμενα εκτίθενται στα απλόχωρα δωμάτια και ο τεράστιος κήπος είναι καλοφροντισμένος και αποτελεί μια όαση δροσιάς και ησυχίας μετά τη χαοτική ατμόσφαιρα της πόλης. Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα βόρεια από το Ναϊρόμπι, στους πρόποδες του όρους Κένυα, βρίσκεται η γραμμή του Ισημερινού, υπάρχει και η ανάλογη ταμπέλα που σας ενημερώνει.

Σούπερ θέαμα στη ζώνη των φλαμίνγκο

Στη λίμνη Νακούρου, ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη πόλη, διαβιούν δύο εκατομμύρια ροζ φλαμίνγκο

Το ταξίδι στις δυτικές επαρχίες της Κένυας γίνεται μέσα σ' ένα ήρεμο τοπίο με χαμηλούς, κυματιστούς λόφους, σκεπασμένους με καταπράσινα στάχυα, μεγάλες φυτείες με καλαμπόκια και φουντωτές μηλιές. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι. Το κλίμα ήταν πιο ανεκτό γι αυτούς, αλλά και ιδανικό για την καλλιέργεια φυτών που δεν θα ευδοκιμούσαν πουθενά αλλού στην Αφρική. Η πόλη Nakuru δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γοητεία, ωστόσο είναι διάσημη διότι βρίσκεται δίπλα στην πιο όμορφη λίμνη της χώρας. Στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα της λίμνης Nakuru ζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, δύο εκατομμύρια ροζ φλαμίνγκο. Φανταστείτε το θέαμα που παρουσιάζουν όταν συγκεντρώνονται στα ρηχά νερά στις όχθες της! Δυτικότερα από τη Nakuru βρίσκεται η πόλη Kericho, γνωστή και ως πρωτεύουσα του τσαγιού. Χτισμένη σ' ένα καταπράσινο τοπίο, με λόφους που καλύπτονται από τις φυτείες του τσαγιού, η πόλη ζει αποκλειστικά από την παραγωγή και την εκμετάλλευση του ευγενούς φυτού.

Από τις σαβάνες του Νότου, στις ακτές του Ινδικού

Στις αχανείς εκτάσεις ζει στις παραδοσιακές καλύβες η περίφημη φυλή των Μασάι, ενώ ανατολικά μεγαλύτερη πόλη είναι η Μομπάσα, ένα παλιό αραβικό λιμάνι με επιβλητικά αρχοντικά και ξυλόγλυπτα μπαλκόνια

Αφήνοντας πίσω σας τα καταπράσινα τοπία στα βορειοδυτικά της χώρας και παίρνοντας τον δρόμο για τον Νότο θα μπείτε στην αφρικανική σαβάνα που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της Κένυας. Το πιο αντιπροσωπευτικό της δείγμα είναι το γιγαντιαίων διαστάσεων εθνικό πάρκο Μασάι Μάρα. Εκεί οι δρόμοι είναι δυσκολοδιάβατοι και το τοπίο μοναδικό. Τεράστιες, επίπεδες εκτάσεις σκεπασμένες με αραιό, ξερό χορτάρι, μεγάλους σαν δέντρα κάκτους και πολλή σκόνη. Τα μοναδικά δέντρα που επιβιώνουν σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι οι αφρικανικές ακακίες που απλώνουν τα λεπτά κλαδιά τους στον ανελέητο ήλιο.

Ωστόσο η σαβάνα κατοικείται από πολλά είδη άγριων ζώων (ζέμπρες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις), αλλά και από ανθρώπινες φυλές που βιώνουν επί χιλιάδες χρόνια τη σκληρή ζωή της σαβάνας και έχουν προσαρμοστεί. Οι φυλές των Τουρκάνα και των Σαμπούρου στη Βόρεια Κένυα και η φυλή των Μασάι στον Νότο ζουν παραδοσιακά μέσα σε καλύβες, ντύνονται με πολύχρωμα υφάσματα και μετακινούνται συνεχώς οδηγώντας τα κοπάδια τους σε καινούργια βοσκοτόπια. Τελείως διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το κομμάτι της χώρας που βρίσκεται στις ακτές του Ινδικού. Εδώ η μεγαλύτερη πόλη είναι η Μομπάσα, ένα παλιό αραβικό λιμάνι που ήταν για πολλούς αιώνες η πύλη της Ανατολικής Αφρικής.

Οι πλούσιοι έμποροι έχτισαν εδώ επιβλητικά αρχοντικά με ξυλόγλυπτα μπαλκόνια, ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Η Μομπάσα έγινε τα τελευταία χρόνια τουριστικό κέντρο. Μεγάλα ξενοδοχεία χτίστηκαν στις πανέμορφες εξωτικές παραλίες και τα τσάρτερ από τις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταφέρουν πλήθη τουριστών. Αν θέλετε, όμως, να γνωρίσετε την αυθεντική κουλτούρα των Σουαχίλι, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη μικρή πόλη Lamu, που βρίσκεται πάνω στις ακτές, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία και διατηρεί ακόμα την αυθεντική ατμόσφαιρα και τους αφρικάνικους ρυθμούς.

Πώς θα πάτε
Θα οργανώσετε το ταξίδι σας με τη βοήθεια των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Εκεί θα βρείτε οργανωμένες εκδρομές που συνδυάζουν γνωριμία των πόλεων με περιήγηση στα εθνικά πάρκα, αλλά και πακέτα μεμονωμένων για να δημιουργήσετε ένα «ταξίδι στα μέτρα σας». Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την υγειονομική υπηρεσία (210 6460493) για να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Τα χάπια για την ελονοσία (που υποχρεωτικά θα πάρετε) δεν σας καθιστούν άτρωτους, απλώς εξασφαλίζουν ήπια εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο καλύτερος σύμμαχος είναι μια δυνατή αντικουνουπική κρέμα, την οποία θα χρησιμοποιείτε σε 24ωρη βάση. Καλύτερη εποχή για το ταξίδι στην Κένυα είναι η περίοδος από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, διότι δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Πού θα μείνετε

  •  Στο Ναϊρόμπι θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Υπάρχουν αυτά που προσφέρουν ελάχιστες ανέσεις και είναι εξαιρετικά οικονομικά ( η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ την ημέρα), αλλά και πολυτελή καταλύματα όπως τα: Stanley Hotel, The Grand Regency, Intercontinental Nairobi, The Nairobi Serena Hotel.
  •  Στο εσωτερικό της χώρας και συγκεκριμένα στις περιοχές των εθνικών πάρκων όπου πραγματοποιούνται τα σαφάρι θα βρείτε πολυτελή lodges που συνδυάζουν τις ανέσεις με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Πολύ καλά είναι τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Serena (www.serenahotels.com).

Γεύσεις
Το πιο συνηθισμένο φαγητό στην Κένυα είναι αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν nyama choma και δεν είναι τίποτε άλλο από κομμάτια κρέας (κατσίκι, μοσχάρι ή κοτόπουλο) ψημένα στα κάρβουνα. Τα εστιατόρια που σερβίρουν nyama choma βρίσκονται συνήθως δίπλα σε κρεοπωλεία και η ποιότητα του κρέατος είναι εξαιρετική. Είναι τα αγαπημένα εστιατόρια των ντόπιων που συνδυάζουν συνήθως το ψητό κρέας με Coca Cola (το αναψυκτικό που έχει εκτοπίσει τα τελευταία χρόνια τους χυμούς φρούτων από το διαιτολόγιο των Αφρικανών). Στις ακτές του Ινδικού η κουζίνα έχει σαφείς επιρροές από την Ινδία και θα βρείτε πολλά πιάτα με ρύζι, λαχανικά και θαλασσινά, τα οποία συχνά μαγειρεύονται σε γάλα καρύδας. Ενα άλλο δημοφιλές πιάτο είναι το maharagwe (κόκκινα φασόλια, κρεμμύδι και σκόρδο μαγειρεμένα με γάλα καρύδας), το οποίο συνοδεύεται από ugali, ένα αμυλώδες παρασκεύασμα που θυμίζει πουρέ πατάτας χωρίς ιδιαίτερη γεύση.

Πληροφορίες
Η Κένυα βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αφρικής, επάνω στον Ισημερινό. Το κεντρικό της οροπέδιο διχοτομείται από τη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα. Η έρημος καλύπτει τις βόρειες περιοχές, ενώ στα ανατολικά εκτείνεται η εύφορη παράκτια ζώνη. Στις νοτιοδυτικές περιοχές είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εθνικά πάρκα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 31 εκατομμύρια, πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι και επίσημη γλώσσα τα Σουαχίλι

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-2F3DFB5B 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης