Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Τουριστικός οδηγός Ιωαννίνων


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Κάστρο: Το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί ολόκληρη καστροπολιτεία, από τις λίγες που σώζονται στην Ελλάδα. Η σημερινή μορφή του είναι έργο της εποχής της Τουρκοκρατίας, με ενσωματωμένες παλαιότερες βυζαντινές οικοδομικές φάσεις. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δύο ακροπόλεις. Η μία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά όπου άλλοτε δέσποζαν τα βυζαντινά ανάκτορα και ο ναός του Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ σήμερα στη θέση τους ορθώνεται το τζαμί του Ασλάν Πασά (1618). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα ισλαμικής λατρευτικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, με ζωγραφική και γλυπτική διακόσμηση που εντυπωσιάζει. Η δεύτερη, το Ιτς Καλέ (εσωτερικό φρούριο) βρίσκεται νοτιοανατολικά. Στη θέση που, τον 19ο αιώνα, καταλάμβαναν τα σεράγια του Αλή Πασά, στεγάζεται σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο και δίπλα του ο Τάφος του Αλή Πασά και το Φετιχιέ τζαμί (1795).

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Στο πάρκο «Λιθαρίτσια» κοντά στην κεντρική πλατεία, στεγάζεται σε κτίριο που σχεδίασε στη δεκαετία του ’60 ο επιφανής αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα όχι μόνο της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ηπείρου, τα σημαντικότερα εκ των οποίων προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα. Διεύθυνση: πλατεία 25ης Μαρτίου 6, τηλ.: +30 26510 01050, www.amio.gr 

Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος»: Έργο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, λειτουργεί από το 1987 με σκοπό τη διάσωση, συγκέντρωση και αξιοποίηση τεκμηρίων του ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού. Στο ιστορικό αρχοντικό του 19ου αιώνα προστέθηκε νέα πτέρυγα το 2000, με νέα εκθέματα όπως παραδοσιακές στολές, υφαντά και κεντήματα, ξυλόγλυπτα, εργαλεία κτηνοτροφίας, κεραμικά, έργα χρυσοχοΐας κ.ά.
Διεύθυνση: Μιχαήλ Αγγέλου 42, Τ +30 26510 25233, www.hellas.teipir.gr/Thesis/Ioannina/MOYSEIO/index.htm  

Σπήλαιο Περάματος: Από τα καλύτερα διατηρημένα σπήλαια του κόσμου, ανακαλύφθηκε μόλις το 1940 από κατοίκους του Περάματος, 4 χλμ. έξω από τα Γιάννενα. Το 1956, όταν και ξεκίνησε η εξερεύνησή του, αποκαλύφθηκε τεράστια κοιλότητα, μήκους 1.500 μέτρων, με μοναδική ποικιλομορφία από σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά και απολιθωμένα οστά και δόντια ενός σπάνιου είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια εξαιτίας της διάβρωσης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από τα ύδατα υπόγειου ποταμού που διαπερνούσε το λόφο. Τηλ.: 26510 81521, 81650.

Νησάκι Παμβώτιδας: Σε μια στενή λωρίδα γης στην άκρη της λίμνης, «στριμώχνεται» μια ζωντανή πολιτεία με 100 περίπου πετρόχτιστες κατοικίες, βυζαντινές μονές (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας) αλλά και το τελευταίο καταφύγιο του Αλή Πασά που έγινε και ο τόπος μαρτυρίου του. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα λιμναία νησιά, σκηνικό θρύλων που παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα, με δραματικότερο αυτόν της τραγικής κυρα-Φροσύνης. Τα καραβάκια αναχωρούν προς το νησί της Παμβώτιδας κάθε 10 λεπτά το καλοκαίρι και κάθε μισή ώρα το χειμώνα. 

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Μια σύντομη διαδρομή 22 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Γιάννενα, θα σας οδηγήσει στους πρόποδες του όρους Τόμαρος και στον επονομαζόμενο ως «λίκνο του πολιτισμού» αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Σε τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και γαλήνης, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αρχαίο Μαντείο αλλά και το ομώνυμο αρχαίο θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας 17.000 θέσεων. Οι απαρχές του Ιερού, γνωστού για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (2600-1200 π.Χ.) ενώ ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο π.Χ. αιώνα, επί βασιλείας Πύρρου, οπότε και προστέθηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το ίδιο το θέατρο.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Α. Βρέλλη: Σε εντυπωσιακό κτίριο, που αντιγράφει τον τύπο ηπειρωτικού αρχοντικού, λίγο έξω από το Μπιζάνι, φιλοξενούνται 150 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν μορφές της νεότερης ιστορίας, σε τρεις θεματικές ενότητες: προεπαναστατικά χρόνια, Επανάσταση 1821 και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Διεύθυνση: 12ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, Μπιζάνι Ιωαννίνων, τηλ.: +30 26510 92128, www.vrellis.gr 

Ζαγοροχώρια: Μην παραλείψετε μια εκδρομή στα πασίγνωστα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την εκπληκτική φύση. Για μια πρώτη γνωριμία ξεκινήστε από το δυτικό Ζαγόρι και τα χωριά του Πάπιγγου, συνεχίστε μέσα από το βουνό για το Κεντρικό Ζαγόρι με στάσεις στη Βίτσα, το Μονδέντρι και τους Κήπους και στη συνέχεια περάστε στα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, στο Γρεβενίτη και την όμορφη Βωβούσα. 

Φαράγγι Βίκου: Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης, το φαράγγι του  Βίκου σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες είναι το στενότερο φαράγγι του κόσμου με άνοιγμα που σε κάποια σημεία φτάνει μόλις τα 2 μέτρα. Ένα εξαιρετικό σημείο για να δείτε το φαράγγι από ψηλά είναι το απόκρημνο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, ενώ από το Μάιο ως τον Οκτώβριο μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο φαράγγι, προτιμότερα συνοδεία οδηγού ή οργανωμένου γκρουπ. 

 

ΑΓΟΡΕΣ

Τα Γιάννενα φημίζονται για την παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, τη χρυσοχοΐα, την αργυροχοΐα και την ξυλογλυπτική. Χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι, χρυσό, χαλκό, ορείχαλκο, αλλά και ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά, μπακίρια και είδη καθημερινής χρήσης, θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στα μαγαζιά γύρω από το Κάστρο, στην πλατεία του νησιού της Παμβώτιδας και σε πολλές ακόμη γειτονιές της πόλης. Ωστόσο και η τοπική παραγωγή οφείλει να τραβήξει την προσοχή σας με τα μοναδικά ντόπια τυροκομικά προϊόντα, τα γλυκά του ταψιού (διάσημοι είναι οι μπακλαβάδες) το μετσοβίτικο κρασί, το μέλι, το παραδοσιακό γλυκό Σκερ Μπουρέκ, τσίπουρο όπως και όλων των ειδών τα αρωματικά φυτά.

 

ΦΑΓΗΤΟ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η πόλη διαθέτει πλούσια γαστρονομία τόσο σε παραδοσιακή κουζίνα όσο και σε ευρωπαϊκή. Ταβέρνες και ψητοπωλεία υπάρχουν διάσπαρτα εντός και εκτός των «τειχών», με σπεσιαλιτέ όπως αρνάκι στη γάστρα και κάθε τι ψητό στη σούβλα ή τα κάρβουνα. Στα μεζεδοπωλεία του μόλου, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ γίνεται το αδιαχώρητο από ντόπιους και τουρίστες, που απολαμβάνουν μεζέδες με τσίπουρο, κρασί ή ουζάκι. Στο Νησί της λίμνης το υγρό στοιχείο  «σφραγίζει» τις τοπικές σπεσιαλιτέ: λιμνίσιες καραβίδες στα κάρβουνα, χέλια και βατραχοπόδαρα υπόσχονται γεύσεις διαφορετικές. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με κάποιο από τα τοπικά κρασιά που παράγονται και εμφιαλώνονται «in situ», όπως το Κατώγι, το Μετσοβίτικο, το κρασί Ζίτσας, τα κρασιά Αβέρωφ. Όσον αφορά στα γλυκά, δοκιμάστε οπωσδήποτε γιαννιώτικο μπακλαβά, κανταΐφι και πολλά γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Θα τα βρείτε σε διάσπαρτα ζαχαροπλαστεία της πόλης, πολλά από τα οποία μετρούν μέχρι και 100 χρόνια ζωής. 

Σε κάθε σημείο των Ιωαννίνων θα βρείτε μπαράκια και περιποιημένα καφέ. Από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές είναι αυτή στην οδό Δωδώνης ενώ η περιοχή της Σκάλας στη λίμνη διαθέτει ψαγμένα στέκια. Πιο μαζική, η κοντινή οδός Γαριβάλδη δεν απογοητεύει, ενώ μια ανερχόμενη γειτονιά βρίσκεται στην παλιά εμπορική στοά της Λιαμπέη. Και για λίγο χάζι και περατζάδα προτείνεται και ο πεζόδρομος της Κάλλαρη. 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

  • Φεστιβάλ: Τα Γιάννενα είναι μια πανεπιστημιούπολη με πλούσια πολιτιστική ζωή και πολλές και διαφορετικές επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου κι αν βρεθείτε σε αυτή την ολοζώντανη πόλη κάποιο ενδιαφέρον καλλιτεχνικό γεγονός μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι φεστιβάλ φωτογραφίας και θέατρο του δρόμου. Για να ενημερωθείτε σχετικά μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.n-ioanninon.gr/. Αν βρεθείτε στα Γιάννενα τους καλοκαιρινούς μήνες, μια σειρά από συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, εντός και εκτός των «τειχών» της πόλης, αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία σας, στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ «Ηπειρώτικα».
  • Πανηγύρια: Από τις τοπικές γιορτές ξεχωρίζουν για το χρώμα και τη μοναδική τους ατμόσφαιρα ο «Τζαμάλες», την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού, με φωτιές και χορούς στις γειτονιές της πόλης, ο εορτασμός της Απελευθέρωσης της πόλης (21 Φεβρουαρίου) και η γιορτή του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου (17 Ιανουαρίου), με περιφορά της κάρας του. Το Πάσχα επίσης γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα και τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι των μεγαλύτερων εκκλησιών της πόλης συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Διεθνές αεροδρόμιο “Βασιλεύς Πύρρος” των Ιωαννίνων που βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά της πόλης . Τo αεροδρόμιο διαθέτει κατάστημα duty free και αναψυκτήριο, ενώ για την εξυπηρέτησή σας θα βρείτε ανταλλακτήριο συναλλάγματος και ταχυδρομείο. Στους χώρους του αεροδρομίου λειτουργεί γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να πάρετε τη γραμμή 2 του αστικού λεωφορείου. Αν επιλέξετε ταξί σημειώστε ότι διαθέτουν ταξίμετρο και οι τιμές είναι πολύ λογικές. 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-DDD83C91 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης