Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Μοναστήρι Αγίας Λαύρας


Το Mοναστήρι της Αγίας  Λαύρας σας είναι γνωστό από τα σχολικά σας αναγνώσματα, ως σημείο αναφοράς της επανάστασης του 1821. Για τα Καλαβρυτα είναι τόπος ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου και ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της πόλης.

Το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ιδρύθηκε, από τον Αγιορείτη Ευγένιο το 961, χρονιά ίδρυσης και του μοναστηριού της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος. Το πρώτο κτίσμα, γατζωμένο πάνω στο βράχο, βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από τη σημερινή μονή.Τα πρώτα χρόνια στη μονή είχαν συγκεντρωθεί  ως και 960 αναχωρητές. 1585, εμπρησμός των Τούρκων, καταστρέφει ολοσχερώς το μοναστήρι. Το 1689, μεταφέρεται στο σημείο που βρίσκεται ο ιστορικός ναός της επανάστασης. Σύμφωνα με την παράδοση, στο ναό αυτό στις 21 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ευλόγησε το λάβαρο της επανάστασης και έδωσε το σύνθημα για την έναρξή της. Από τη στιγμή αυτή και μετά, η Αγία Λαύρα γίνεται το ορμητήριο αλλά και το καταφύγιο των επαναστατών. Η  ιστορική πορεία του μοναστηριού συμπορεύεται μ’ αυτής  των Καλαβρύτων. Έτσι το μοναστήρι πυρπολήθηκε και οι μοναχοί του δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς  όταν το 1943, έγινε η μεγάλη σφαγή των Καλαβρύτων. Μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 1947-1950, η μονή της Αγίας Λαύρας ξανακτίζεται.

Αν επισκεφτείτε το μοναστήρι, αξίζει να προσέξετε τον 600 ετών πλάτανο, στην είσοδο του. Στο σημείο αυτό διαδραματίστηκαν δύο σημαντικά ιστορικά  γεγονότα : η συγκέντρωση των οπλαρχηγών του 1821 αλλά και η δολοφονία των μοναχών από τους Γερμανούς το 1943. Στο μουσείο της μονής, φυλάσσεται  το λάβαρο της επανάστασης που είχε φέρει στη μονή το 1737, οηγούμενος Τιμόθεος και που διασώθηκε όταν ο Ιμπραήμ  πυρπόλησε το μαναστήρι  το 1826, ενώ στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν βιβλία που χρονολογούνται από το 1502 έως το 1943.
Βόρεια του μοναστηριού, σ΄ένα λόφο, βρίσκεται το μνημείο των ηρώων του 1821, έργο του γλύπτη Τόμπρου. Η διαδρομή σας   προς  το Ηρώο, είναι ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, ενώ η θέα από εκεί προς την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων είναι μαγευτική !

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-404B7485 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης