Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Αναστήλωση «ιστορίας» και «πολιτισμού»

Ένα μνημείο – μαγνήτης. Ένας χώρος με τεράστια ιστορία. Εργασίες που κράτησαν χρόνια και τώρα πια οι επισκέπτες της περιοχής της Αχαΐας θα μπορούν να επισκεφτούν για να πάρουν «μυρωδιά» ιστορίας και πολιτισμού. 
Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα Θυρανοίξια του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας, στους πρόποδες του Χελμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων και χρονολογείται στον 13ο αιώνα, περίοδο που η Αχαΐα ήταν φραγκοκρατούμενη. Χτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα στον οποίο θα ανήκε και η ευρύτερη περιοχή. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου φανερώνει την υψηλή κοινωνική θέση του αφιερωτή, ο οποίος πρέπει να διέθετε παιδεία αλλα και την οικονομική επιφάνεια ώστε να καλέσει έναν ζωγράφο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο.
«Το σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να φέρει στην περιοχή μας τον επισκέπτη» λέει κάτοικος της περιοχής που μένει κοντά στον Ιερό Ναό.
Το δύσκολο έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου καθώς και της συντήρησης των τοιχογραφιών του, έγινε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη. Οι εργασίες διήρκεσαν δυο χρόνια καθώς το μνημείο είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008.
Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνα Μενδώνη, ευχαριστώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξείων τους δωρητές της αποκατάστασης του ιδιαίτερου αυτού μνημείου, σημείωσε ότι «είναι πάντα μεγάλη η χαρά των στελεχών του ΥΠΠΟΑ να αποδίδουν ένα μνημείο συντηρημένο και αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία, τα μέλη της οποίας είναι οι πραγματικοί φορείς της μνήμης που εκπέμπει το ίδιο το μνημείο».

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-34246418 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης