Στο φυσικά οχυρωμένο λόφο του Μυζηθρά στη Λακεδαίμονα, ο ηγεμόνας του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το 1249 ισχυρό κάστρο, που θα παίξει σημανικό ρόλο στην ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας των τελευταίων αιώνων μέχρι την πτώση του στους Τούρκους το 1460.
Από το 1262, που οι Βυζαντινοί γίνονται κύριοι του Μυστρά, αρχίζει μια λαμπρή περίοδος για την μεσαιωνική κασροπολιτεία. Ο λόφος γεμίζει σπίιτα, χτίζονται αρχοντικά και παλάτια, εκκλησίες και οχυρωμένα μοναστήρια, και η πυκνοκατοικημένη πολιτεία περιτειχίζεται με δύο περιβόλους.
Μετά τα μέσα του 14ου αι., όταν τη διοίκηση του Μυστρά αναλαμβάνουν μέλητης αυτοκρατιορική ςοικογένειας της Κωσταντινούπολης, - οι Καντακουζηνοί (1348-1383) και οι Παλαιολόγοι (1383-1460) - , το Δεσποτάτο ακάζει και εξελίσσεται σε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την Κωνσταντινούπολη. Εδώ καλλιεργούνται οι τέχνες και τα γράμματα από σημαντικούς καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους, που θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρωπιστικών σπουδών και στη μεταξέλιξη των καλλιτεχνικών τάσεων στην Ευρώπη το 15ο αιώνα.
Η επίσκεψη στο Μυστρά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Σπάρτης, είναι μοναδική εμπειρία για Έλληνες και ξένους!