Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Οι γιορτές της άνοιξης


Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο είναι η εαρινή ισημερία, η μέρα στην οποία η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Φέτος η εαρινή ισημερία είναι στις 20 Μαρτίου και πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες έχουν γιορτές με τις οποίες καλωσορίζουν την άνοιξη ως μια εποχή αναγέννησης τόσο της φύσης όσο και του πνεύματος.

Πάσχα
Μια από τις πιο γνωστές θρησκευτικές γιορτές της άνοιξης είναι το Χριστιανικό και το Εβραϊκό Πάσχα. Ακόμη και αν το Πάσχα δεν γιορτάζεται την ημέρα της εαρινής ισημερίας έχει άμεση σχέση με την πρώτη μέρα της άνοιξης καθώς ο υπολογισμός της Κυριακής του Πάσχα γίνεται με βάση την εαρινή ισημερία και τις φάσεις της σελήνης.

Περσική Πρωτοχρονιά
Νορούζ είναι το όνομα της Περσικής Πρωτοχρονιάς στα ημερολόγια του Ιράν και τις αντίστοιχες παραδοσιακές γιορτές. Η Νορούζ σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την αρχή του έτους στο ιρανικό ημερολόγιο και γιορτάζεται την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Η γιορτή έχει εξαπλωθεί σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κεντρική Ασία, ο Καύκασος, η Νότια Ασία, η Βορειοδυτική Κίνα, η Κριμαία και τα Βαλκάνια. Η Νορούζ είναι γιορτή που προέρχεται από το Ζωροαστρισμό και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε περσικά αρχεία κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, αλλά προϋπήρχε ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Τελετουργικό Alban Eilir των Δρυίδων
Αν και αυτή η γιορτή δεν συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη πιστών, είναι αρκετά σημαντική και ενδιαφέρουσα αφού έχει τις ρίζες της στο απώτερο παρελθόν. Μια ομάδα ανθρώπων του τάγματος των Δρυίδων και new age παγανιστές υποδέχονται την εαρινή ισημερία στο Stonehenge. Οι Δρυίδες συγκεντρώνονται στο Stonehenge νωρίς το πρωί για να δουν την ανατολή του ηλίου, να διαλογιστούν και για να κάνουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό κάθαρσης και γονιμότητας. Το ίδιο τελετουργικό λαμβάνει χώρα και στο λόφο απέναντι από τον Πύργο του Λονδίνου.

Εαρινή Ισημερία στο Τσίτσεν Ίτζα του Μεξικού
Η εμμονή των Μάγια με τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου είναι γνωστή και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν υπάρχουν πια, οι απόγονοί τους εξακολουθούν να γιορτάζουν τις σημαντικές ημερομηνίες του έτους. Ο ναός Τσίτσεν Ίτζα είναι και η πιο αποκαλυπτική απεικόνιση της σημασίας που είχε η εαρινή ισημερία για τους Μάγια καθώς είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χρόνο, στην εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος να δημιουργεί ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά του ναού που κάνει να μοιάζει σαν να γλιστρά ένα φίδι γλιστρώντας κατά μήκος των σκαλιών της πυραμίδας! Για το μοναδικό αυτό φαινόμενο συρρέουν πλήθος επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο από όλο τον κόσμο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-F35B8509 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης