Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Οι εκκλησίες του Μυστρά


Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Σπάρτης. Από το 1262 που οι Βυζαντινοί έγιναν κύριοι του Μυστρά, άρχισε μια λαμπρή περίοδος για τη μεσαιωνική καστροπολιτεία, που άνθισε και έγινε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την Κωνσταντινούπολη.


Ο επισκέπτης, κατά την περιήγησή του στον αρχαιολογικό χώρο θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τους εξής Βυζαντινούς ναούς:

Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος)
Ο ναός χτίστηκε πιθανότατα μετά την παράδοση του Μυστρά στους Βυζαντινούς το 1262. Οι σημαντικές τοιχογραφίες της Μητρόπολης χαρακτηρίζονται από ποικιλία τεχνοτροπιών, που οφείλονται στις διαφορετικές χρονικές περιόδους και στα διαφορετικά εκφραστικά μέσα των ζωγράφων που τις δημιούργησαν.

Μονή Βροντοχίου
Οι Άγιοι Θεόδωροι (1290-1295) και η Παναγία η Οδηγήτρια (Αφεντικό) αποτελούσαν την οχυρωμένη μονή Βροντοχίου, μεγαλόπρεπο έργο που ίδρυσε ο ηγούμενος Παχώμιος. Η Οδηγήτρια διασώζει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες (1312-1322), ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με την τέχνη της Κων/πολης. 

Ναός Αγίας Σοφίας
Ο ναός αποτελούσε καθολικό μονής και διασώζει στα γλυπτά του μονογράμματα του κτήτορα, πρώτου Δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνού (1348-1380). Από τη ζωγραφική του εντυπωσιάζει η μνημειώδης παράσταση του Χριστού στην κόγχη. 

Ναός Περιβλέπτου
Ο ναός έχει προσαρτηθεί σε σπηλαιώδη βράχο. Οι τοιχογραφίες του διακρίνονται για τα προσεκτικά δουλεμένα χρώματα και τις κομψές, γεμάτες ευγένεια και ρυθμό μορφές. 

Ναός Ευαγγελίστριας
Μικρός κομψός ναός με ταφικά προσκτίσματα στα νότια και τα δυτικά. Σώζονται τοιχογραφίες πιθανώς του τέλους του 14ου ή του 15ου αιώνα. 

Ναός Παντάνασσας
Ο πρωτοστράτορας Ιωάννης Φραγγόπουλος δημιούργησε το 1428 μια αριστουργηματική σύνθεση, αφού για τον αρχιτεκτονικό της τύπο αντιγράφει την Οδηγήτρια, για τη διακόσμηση (κόγχες ιερού) δανείζεται από τη γοτθική τέχνη και η ζωγραφική της συνθέτει από την Οδηγήρια και την Περίβλεπτο. Στο ισόγειο οι τοιχογραφίες ανήκουν στον 17ο - 18ο αιώνα. 

Τα παλάτια
Σε πλάτωμα του λόφου ανεγέρθηκαν τα παλάτια των Δεσποτών. Διαφορετικής χρήσης κτίρια, χτισμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (13ος-15ος αιώνας) σχηματίζουν ένα μεγάλο συγκρότημα, όπου δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου.

Μουσείο
Στο μουσείο εκτίθενται έργα της καλλιτεχνικής παραγωγής του δεσποτάτου, καθώς και χρηστικά αντικείμενα, μέσα από τα οποία διερευνώνται στοιχεία της καθμερινής ζωής των κατοίκων του Μυστρά αλλά και οι ποικίλλες και αμφίδρομες σχέσεις που ανέπτυξε το Βυζάντιο με τη δυτική Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες της αυτοκρατορίας.









Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 




Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία Δεδομένων



Πληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-63C3919B 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης