Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Η Παναγία της Τήνου


Το 1821 ένας ηλικιωμένος άντρας ,ο Μιχαήλ Πολυζώης είδε στον ύπνο του την Παναγία που του είπε να πάει να βρεί την εικόνα της στο κτήμα του Δοξαρά κι εκεί να κτιστεί η εκκλησία της. Ο γέροντας είπε το ονειρό του στον ιερέα και μετά από δεύτερη εμφάνιση της Παναγίας πείστηκαν πως πρέπει να πάνε στο κτήμα και να σκάψουν. Το μόνο όμως που βρήκαν ήταν ένας τοίχος .

Πέρασε ένας χρόνος και στις 9 Ιουλίου του 1822 η μοναχή Πελαγία που ασκήτευε στην Μόνη Κεχροβουνίου,είδε σε όραμα μια λαμπερή γυναικεία μορφή. Τότε η μορφή αυτή της είπε να πάει στον επίτροπο της Μονής Σταματέλο Καγκάδη και να του πει πως πρέπει να σκάψουν για να ανακαλύψουν το σπίτι της στο χωράφι του Δοξαρά αλλά και να είναι ο επιστάτης στο κτίσιμο του ναού της! Η μοναχή νομίζοντας πως είναι παιχνίδι της φαντασίας της αγνόησε την εντολή. Το όραμα όμως ξαναεμφανίστηκε στις 23 Ιουλίου. Αφού πείστηκε τότε η Πελαγία πήγε στον Καγκάδη αλλά και στον Μητροπολίτη Γαβριήλ.

 Όταν άκουσε την ιστορία της ο Γαβριήλ του ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του γερο Γκιουζέ που έλεγε πως στο κτήμα του Δοξαρά υπήρχε από τα πολύ παλιά χρόνια ένα πριγκιπάτο και πριγκιπάτο θα ξαναγίνει. Ένα πριγκιπάτο που θα έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να το προσκυνούν. Στις ανασκαφές βρέθηκαν ερείπια εκκλησίας και ένα ξεραμένο πηγάδι αλλά δεν βρήκαν την εικόνα.
Θεμελιώθηκε όμως πάνω σε παλαιότερο ναό του Αγίου Ιωάννη η εκκλησία που αφιερώθηκε στην Ζωοδόχο Πηγή λόγο του θαύματος που έγινε που βγήκε νερό από το ξεροπήγαδο.

 Η εικόνα όμως βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823 όταν οι κάτοικοι από το χωριό Φαλατάδο έκαναν την πλακόστρωση. Η εικόνα της Παναγίας είναι έργο των πρώτων χριστιανικών χρόνων φτιαγμένη πιθανόν από το Ευαγγελιστή Λουκά. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1823 έγινε η πρώτη περιφορά της διατηρημένης από την υγρασία εικόνας στο νησί .Το 1831 τελείωσε και η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς ναού της Ευαγγελίστριας.
Η Τήνος από την αρχαιότητα ακόμα ήταν τόπος προσκυνήματος στο Αιγαίο εξ αιτίας του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
Το Θείο και το Θαύμα αποκτούν υπόσταση στο νησί αυτό , προσκυνητές από όλο τον κόσμο έρχονται στην Τήνο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-0178B0D0 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης