Μυστηριακή, αυθεντική και αγέρωχη, η Αρμενία έχει να αφηγηθεί μια πανάρχαια ιστορία 3000 χρόνων.Η «χώρα της πέτρας», των αρχαίων μοναστηριών και του βιβλικού Αραράτ, είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις και θαύματα.
•Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και με αδιάκοπη ιστορία 17 αιώνων, η πρωτεύουσα Γερεβάν (Yerevan) είναι η πολιτιστική και οικονομική καρδιά της χώρας. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη με φαρδιές λεωφόρους, απλόχωρες πλατείες, καταπράσινους κήπους, επιβλητικά κτίρια και καταπληκτικά μουσεία. Σήμα κατατεθέν της είναι το Κασκάντ, ένα μνημειώδες αρχιτεκτονικό και φυσικό συγκρότημα με τεράστια πέτρινα σκαλοπάτια και καταρράκτες που ανηφορίζουν προς το «Πάρκο της Νίκης» (Haghtanak), με την ωραιότερη θέα στην πόλη.
•Το Βαγαρπασάτ (Vagharshapat), γνωστό και ως Ετσμιατζίν, είναι το πνευματικό κέντρο των Αρμενίων και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου. O καθεδρικός ναός του 4ου αιώνα και τα ερείπια του ναού Ζβάρνοτς, αποτελoύν μοναδικά μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με τη σφραγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Πόλη ενθύμιο της δόξας και αίγλης της Τσαρικής Ρωσίας, το Γκιουμρί (Gyumri) είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Αρμενίας. Το ιστορικό του κέντρο συνιστά ένα ανοιχτό μουσείο με πάνω από 100 υπέροχες κατοικίες κλασικιστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και σημαντικά μουσεία.
Αναχώρηση αεροπορικώς απευθείας για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν.
Άφιξη τα ξημερώματα και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Μετά το πρωινό στην σημερινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε καλύτερα το Ερεβάν, που βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, την λεωφόρο Μάστοτς. Στην Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας το οποίο θα επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε μέσα από τα πλούσια εκθέματά του την ιστορία της Αρμενίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Επόμενος προορισμός ο ιερός χώρος Ετσμιατζίν και ο ομώνυμος Καθεδρικός Ναός του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Ο ναός ανήκει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως και τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. στο Ζβάρτνοτς που θα επισκεφθούμε κατά την επιστροφή μας στο Ερεβάν. Δείπνο στο ξενοδοχείο.
Η μέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι που κατασκευάστηκε το 77μ.Χ., στη συνέχεια καταστράφηκε από σεισμό και αναστηλώθηκε το 1975. Συνεχίζουμε στο μεταγενέστερο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέραρτ για να ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης ιστορίας. Το όνομα του σημαίνει Ιερή λόγχη από το δόρυ που πέρασε το σώμα του εσταυρωμένου Χριστού. Τέλος θα επισκεφτούμε την Εθνική Πινακοθήκη για να μυηθούμε στην τέχνη των διάσημων Αρμενίων ζωγράφων όπως ο Αιβαζόβσκυ, ο Σαριάν, ο Αταμιάν κ.ά. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
Μετά το πρωινό ξεκινάμε μια διαδρομή που θα μας φέρει στο ιστορικό Μοναστήρι του Κορ Βιράπ, εκεί που φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής που έφερε το φως του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι του Νοραβάνκ χτισμένο κατά την διάρκεια του 13ου αι. και το οποίο υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας. Επιστροφή στο Ερεβάν για να επισκεφθούμε το εκπληκτικό μουσείο της Γενοκτονίας. Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Αρμένικης Γενοκτονίας έγιναν το 1995, που συνέπεσαν με την 80η επέτειο της Γενοκτονίας. Το κτίριο του Μουσείου είναι μοναδικού σχήματος και μορφής: σχεδιαστές είναι οι αρχιτέκτονες Καλασιάν, Ταρχανιάν και ο γλύπτης Αρακελιάν. Η επίσκεψη στο Μουσείο έχει πια γίνει το μέρος του επίσημου πρωτοκόλλου του Κράτους. Ήδη πολλές ξένες αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί το Μουσείο όπως αυτές των Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και άλλων διάσημων πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προσωπικοτήτων και αρχηγών. Το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο του Μουσείου είναι ανοικοδομημένο μέσα στην πλευρά του λόφου με τη θέα προς την κοιλάδα Αραράτ και το μεγαλοπρεπές όρος του Αραράτ, ούτως ώστε να μην αποσπάται από την επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία του Μνημείου της Γενοκτονίας που είναι κοντά του. Τ εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στο χώρο του δεύτερου ορόφου έκτασης 1000 τ.μ. Εδώ υπάρχουν 3 αίθουσες εκθέσεων εσωτερικού χώρου και μια γκαλερί εξωτερικού χώρου. Δείπνο στο ξενοδοχείο.
Μετά το πρωινό φορτώνουμε τις αποσκευές μας στο πούλμαν και αναχωρούμε για το Τσαχατζόρ. Πριν αφήσουμε όμως το Ερεβάν θα επισκεφθούμε το Ματενανταράν, ένα μοναδικό μουσείο χειρογράφων. Εδώ φυλάσσονται πάνω από 20.000 χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής και πνευματικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 18ο αιώνα. Τα παλαιότερα είναι γραμμένα σε πέτρα, ξύλο και δέρμα ζώων, τα νεότερα είναι στολισμένα περίτεχνα, δεμένα με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Τα χειρόγραφα αυτά είναι ξεχωριστά για τους Αρμένιους όχι μόνο γιατί εξιστορούν την παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και γιατί αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα της γένεσής τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στο εθνικό αλφάβητο το οποίο επινόησε τον 5ο αιώνα ο μοναχός Μεσρόπ Μαστότς. Aναχώρηση για την επαρχία Αραγκατσόν με προορισμό την πόλη Ασταράκ, η οποία είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρμενία με πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Εμείς θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Καρμραβόρ που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επόμενη στάση στη διαδρομή μας το υπέροχο Νορατούζ όπου θα δούμε τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν εκεί, τα Χατσκάρ όπως ονομάζονται στα αρμενικά και θεωρούνται τα σύμβολα για τη σωτηρία της ψυχής. Άφιξη και διανυκτέρευση στο Τσαχατζόρ, πόλη θέρετρο, που το όνομά της στα Αρμενικά σημαίνει «Κοιλάδα των Λουλουδιών». Δείπνο στο ξενοδοχείο.
Η μέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Μοναστήρι Χαγκπάτ, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και πραγματικό αριστούργημα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στα γεωργιανά σύνορα και περνάμε στο έδαφος της Γεωργίας. Τελικός προορισμός η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πόλη πανέμορφη χτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη ευρασιατική αρχιτεκτονική.
Άφιξη και άμεση ξενάγηση όπου θα γνωρίσουμε καλύτερα την πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας, την Τιφλίδα. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας, την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αι., η παλαιότερη εκκλησία της Τιφλίδας με τυπική γεωργιανή μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τέλος το Ιστορικό/Εθνικό Μουσείο που στεγάζει τα χρυσά εκθέματα από τον θησαυρό της Κολχίδας και το μουσείο της Σοβιετικής κατοχής. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
Άφιξη το πρωί στην Αθήνα / Θεσσαλονίκη.
Περιλαμβάνονται:
Δεν περιλαμβάνονται:
Για αναχωρήσεις απο Αθήνα περιλαμβάνονται οι ενδιάμεσες πτήσεις
(0,00) ![]() |