Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Ταξίδια σε Αμπελώνες


Αμπελώνες

Η Ελλάδα, περίφημη πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή και κατανάλωση κρασιού στον κόσμο, καθώς και την πλουσιότερη κληρονομιά. Το ελληνικό κρασί παράγεται εδώ και περισσότερα από 4000 χρόνια.

Ο πολιτισμός του οίνου, η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην αρχαία Αθήνα ήταν γνωστό πως το σχήμα που είχαν τα κύπελλα επηρέαζε τη γεύση του κρασιού.

Σήμερα η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνή πολιτισμό και τη βιομηχανία του κρασιού. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, μέσα από την καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας του κλήματος, το συνταίριασμα της τοποθεσίας με την ποικιλία των αμπελιών και την προσήλωση στη λεπτομέρεια, έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης και βελτίωσης της εγχώριας αμπελουργίας.

Σε δεκάδες ανέρχονται οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οινοποιεία, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, να γνωρίσει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας και να δοκιμάσει εκλεκτά ελληνικά κρασιά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις.

 

Γλωσσάριο των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών

Αγιοργίτικο
Βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών στην Πελοπόννησο, το Αγιοργίτικο καλλιεργείται στη Νεμέα. Παράγει κρασιά βαθυκόκκινου χρώματος με έντονη γεύση μαύρου φραγκοστάφυλου και βατόμουρου και μια πλούσια, μεστωμένη, βελούδινη, γευστική υφή. Οι μαλακές νέες σοδειές Αγιοργίτικου συνοδεύουν φρούτα και πίνονται ευχάριστα όσο είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για μακρόχρονη αποθήκευση (5-10 χρόνια).

Ασσύρτικο
Το Ασσύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, με επίκεντρο καλλιέργειας τις Κυκλάδες. Όμως έχει μεταναστεύσει με επιτυχία και στη Χαλκιδική, την Επανομή, τη Δράμα και το όρος Παγγαίο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο. Διατηρεί την υψηλή οξύτητά του ακόμα και σε φάση πλήρους ωρίμανσης. Με τραγανή οξύτητα και εξαιρετική μεταλλικότητα, τα κρασιά του είναι πλούσια και δροσιστικά. Τα αρώματά του θυμίζουν κίτρο, άνθος λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.

Αθήρι
Άλλο ένα λευκό σταφύλι, που βρίσκει κανείς στα νησιά του νότιου Αιγαίου και στη Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία. Το κρασί χαρακτηρίζεται από αρώματα μικρής έντασης, εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων.

Ντεμπίνα
Λευκή ποικιλία από την Ήπειρο, με επίκεντρο καλλιέργειας τη Ζίτσα, στο νομό Ιωαννίνων, Τα κρασιά αυτά έχουν έμφαση στο φρούτο. Χαρακτηριστική είναι η δροσιστική οξύτητά τους. Η Ντεμπίνα δίνει τη δυνατότητα για την παραγωγή αφρωδών οίνων.

Λιάτικο
Αποκλειστικά κρητικό σταφύλι, το Λιάτικο θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει τον Ιούλιο, από όπου παίρνει και το όνομά του, που αποτελεί σύντμηση του «Ιουλιάτικο». Το Λιάτικο είναι ποικιλία με υψηλές οινοπνευματώδεις δυνατότητες, της οποίας τα έξοχα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ωριμάσει επαρκώς.

Λημνιό
Το Λημνιό είναι μια αρχαία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού από το νησί της Λήμνου. Αναφορές σε αυτό έχει κάνει ο Αριστοτέλης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς.Σήμερα καλλιεργείται όχι μόνο στη Λήμνο, αλλά και στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγει ένα υπέροχο, κόκκινο λαμπερό κρασί, με την εξωτική ευωδιά που αναδίδουν οι μενεξέδες μετά τη βροχή και το άρωμα των κερασιών.

Μαλαγουζιά
Η φίνα αυτή λευκή ελληνική ποικιλία σχετίζεται πιθανότατα με το περίφημο κρασί «Μαλβάσια» του Μεσαίωνα. Διασώθηκε από τη λησμονιά χάρη στη διορατικότητα ορισμένων Ελλήνων παραγωγών που πίστεψαν σε αυτή.
Τα εγκώμια των κριτικών κι η ενθουσιώδης ανταπόκριση των καταναλωτών, τους έχουν δικαιώσει.Τα κρασιά Μαλαγουζιά έχουν δυνατή ευωδιά, αρώματα που θυμίζουν μοσχάτο, ενώ επίσης αφήνουν στο στόμα μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση.

Σαββατιανό
Ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο καλλιέργειας την Αττική. Παράγει κρασιά με αρώματα κίτρινων φρούτων και με χαμηλή οξύτητα.

Κοτσιφάλι
Κόκκινο κρητικό σταφύλι, το Κοτσιφάλι παράγει κρασιά που διακρίνονται για την υπέροχη χυμώδη γεύση τους, το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους και την καλή επίδρασή τους στον ουρανίσκο. Συνήθως αναμειγνύεται με ένα άλλο κόκκινο νησιωτικό σταφύλι, τη Μαντηλαριά.

Πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα, το ξενοδοχείο-οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008,
Μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους των δύο οινοποιείων μας, Château Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας και Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας, στους αμπελώνες μας, στους χώρους παραγωγής μας και στην αίθουσα τέχνης “Μαγικό Βουνό”.
Μία περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Μπουτάρη στην Νάουσα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία και στη φιλοσοφία της εταιρίας Μπουτάρη, αφού από εδώ, πριν από 130 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα.
Το οινοποιείο Semeli στο Κούτσι της Νεμέας είναι από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το μέγεθος, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του.
H Οινοποιητική Μονεμβασίας ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 στις Βελιές του Δήμου Μονεμβασιάς Λακωνίας.
Η ιστορία μας μετρά από το 1998 όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι αμπελώνες. Το 2002 οινοποιούνται τα πρώτα κρασιά, Έρωχος λευκός και Έρωχος ερυθρός. Σήμερα ο αμπελώνας του κτήματος έχει έκταση 290 στρέμματα, αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για κρασί αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες.
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα.









Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 




Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία Δεδομένων



Πληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-9D4B8FBC 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης