Ένα ταξίδι στο Ιράν είναι η επαφή με την ίδια την Ιστορία. Την Ιστορία των Ελλήνων, των Περσών, των Ρωμαίων, των Μογγόλων, των Αράβων και πολλών άλλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα οροπέδια της αχανούς χώρας και που σήμερα οι ταξιδιώτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν σε ένα ταξίδι που κάθε άλλο παρά ευκαιριακό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Από τα εντυπωσιακά μουσεία και τα παλάτια των ηγεμόνων της Τεχεράνης έως τα μυστηριακά ερημικά τοπία του κεντρικού Ιράν, από την πολυτέλεια των θεολογικών σχολών του επιβλητικού Ισφαχάν έως το ποιητικό και λόγιο Σιράζ, από τη Σασανιδική καστροπολιτεία της Ραγιέν έως τις ους Πύργους της Σιωπής και από τις Ζωροαστρικές κατασκευές του Γιαζντ έως το επιβλητικό Αμπιανέ, η χώρα είναι έτοιμη να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Κάποια πανάρχαια μυστικά που κρύβονται καλά κάτω από τα τσαντόρ των μαυροφορεμένων γυναικών, την ανεπιτήδευτη ευγένεια των ανδρών και των αυθεντικών χαμόγελων των μικρών παιδιών. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε μαζί σε βάθος μια χώρα ιστορίας, τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού.
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το μοναδικό τρωγλοδυτικό χωριό της περιοχής, το Καντοβάν. Μια ηφαιστειακή έκρηξη και απίστευτη διάβρωση από τον αέρα και το νερό, δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο περίπου 65 χλμ νοτιοδυτικά της Ταμπρίζ. Ένα ανάγλυφο από κωνικούς λοφίσκους αποτέλεσε έμπνευση για τους ντόπιους οι οποίοι σκάλισαν εκεί τα σπίτια τους και σε μερικά από αυτά κατοικούν ακόμα και σήμερα. Η ομοιότητά της περιοχής με την Καππαδοκία είναι μεγάλη. Μετά την επίσκεψη στο χωριό επιστρέφουμε στην Ταμπρίζ για να επισκεφθούμε το Τζαμί της πόλης, την ακρόπολη με τα απομεινάρια της οχύρωσης του 14ου αιώνα καθώς και την χριστιανική εκκλησία της Παναγιάς του 12ου αιώνα που αναφέρεται μάλιστα και από τον ίδιο τον Μάρκο Πόλο! Βραδινό φαγητό σε τοπικό εστιατόριο της πόλης και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση μας στην Τεχεράνη. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση
Η σημερινή μέρα προβλέπεται συναρπαστική. Μπορεί το Αχβάζ να στερείται αρχαϊκών αξιοθέατων είναι όμως κοντά σε 2 κορυφαία μνημεία που η γνωριμία μας με αυτά θα μας βοηθήσει να εντρυφήσουμε ακόμα βαθύτερα στα άδυτα του μεγαλείου της Περσικής ιστορίας. Πρώτος μας σταθμός τα Σούσα. Πρόκειται για την αρχαία πόλη των Ελαμιτών, των Περσών και των Πάρθων που ιδρύθηκε 4000 χρόνια πριν και που τελικά κατέστρεψαν οι Μογγόλοι το 1218. Το 2015 η UΝESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό της χώρο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αιώνες τώρα τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς χειμερινού παλατιού του Δαρείου στέκονται αγέρωχα, σύμβολα μιας κραταιής ηγεμονίας που επί εκατονταετίες έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο. Η ενδελεχής ξενάγηση θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο και την ευημερία της Περσικής αυτοκρατορίας. Θα μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στις φτερωτές Σφίγγες που διακοσμούσαν τους τοίχους του παλατιού, θα γοητευθούμε από τον όγκο των εξωτερικών τειχών ενώ οι αφηγήσεις του ξεναγού μας θα μας γυρίσουν πίσω στην γλύκα των γυμνασιακών μας χρονών. Πριν φύγουμε από τα Σούσα θα επισκεφτούμε το λατρευτικό χώρο μιας μικρής Περσικής Εβραϊκής κοινότητας που είναι λάτρεις του προφήτη Δανιήλ. Στην συνέχεια θα γνωρίσουμε το επόμενο κορυφαίο αξιοθέατο, το Ζογκα Ζαμπιλ. Πρόκειται για ένα μνημειώδες ζιγκουράτ, κύριο λατρευτικό χώρο των Ελαμιτών που χρονολογείται από τον 13ο π.Χ. αιώνα και που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και διατήρησε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Κτισμένο από πέτρα και τούβλο ορθώνεται επιβλητικό σαν πυραμίδα με το ιερό στην κορυφή και χρησίμευε ως αστεροσκοπείο για θρησκευτικούς λόγους. Στην ξενάγηση μας θα γνωρίσουμε σε βάθος την χρησιμότητα του, θα αναφερθούμε στις λατρευτικές πρακτικές των Ελαμιτών και θα εντυπωσιαστούμε από το μέγεθος του. Πριν την επιστροφή μας στο Αχβάζ θα θαυμάσουμε τα ερείπια του κάστρου του Σουστάρ, μιας αρχαιότατης πόλης που η ονομασία της σημαίνει «ισχυρότερη από τα Σούσα» και που χτίσθηκε επί της δυναστείας των Σαφφαβιδών. Στην συνέχεια θα διασχίσουμε την καλοδιατηρημένη Ρωμαϊκή πέτρινη γέφυρα πάνω στον ποταμό Καρούν και θα μελετήσουμε την αρχιτεκτονική σύλληψη της ιδέας του πρώτου φράγματος που κατασκευάστηκε στην Περσία επί της εποχής των Ρωμαίων. Διανυκτέρευση στο Αχβάζ.
Μεγάλη και ορεινή η σημερινή μας διαδρομή προς τα νοτιοανατολικά με κατεύθυνση το κεντρικό Ιράν. Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ανεβούμε στις κορυφές του Ζάγκρος, της κύριας οροσειράς που αποτελεί την γεωφυσική ραχοκοκαλιά της χώρας. Με μια έκταση περίπου 1500 χιλιομέτρων ο ορεινός αυτός όγκος διασχίζει τρεις χώρες, την Τουρκία, το Ιράκ και καταλήγει στο Ιράν. Είναι ο δρόμος που ο μεγάλος στρατηλάτης Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, ακολούθησε για να υποτάξει την κραταιές αντίπαλες δυνάμεις του Δαρείου. Θα μας συνοδεύουν βιβλικές εικόνες που μέσα από αυτές θα γνωρίσουμε την ζωή των κατοίκων της Ιρανικής υπαίθρου αλλά και την εγκαρδιότητα των ανθρώπων της επαρχίας που μάλιστα αποδεικνύονται υπέρμετρα φιλέλληνες. Στάση στη Μπιζαπούρ, την πόλη του Σαπόρ της δυναστείας των Σασσανιδών, καθώς και στον θαυμάσιο Ζωροαστρικό Ναό Αναχίτα αφιερωμένο στο θεό Αχούρα Μάζντα. Τελικός προορισμός μας η γοητευτική πόλη της ποίησης, της φιλοσοφίας και των αηδονιών, το γοητευτικό Σιράζ, γενέτειρα των εθνικών ποιητών Σααντί και Χαφέζ, που θα γνωρίσουμε αύριο.
Μετά το πρωινό ξεκινάμε την γνωριμία μας με την όμορφη πόλη του Σιράζ, μια σύγχρονη μεγαλούπολη με μακραίωνη ιστορία, παγκοσμίως γνωστή ως κέντρο παραγωγής μιας των καλυτέρων ποικιλιών κρασιού και έδρα του καλύτερου πανεπιστημίου του Ιράν. Η μεγαλόπρεπη σιταντέλα του Καρίμ Χαν, το πολύχρωμο και λαμπρό τζαμί Βακίλ, κλασσικό δείγμα Σιιτικής αρχιτεκτονικής με την παρακείμενη ομώνυμη σκεπαστή αγορά, οι μνημειακοί τάφοι των ποιητών Σααντί και Χαφέζ, η εντυπωσιακή ρυμοτομία και τα πάρκα κατατάσσουν το Σιράζ ψηλά την λίστα με τις ωραιότερες πόλεις του σύγχρονου Ιράν. Στη συνέχεια αφήνοντας πίσω μας το Σιράζ επισκεπτόμαστε το Νακς-ε-Ροστάμ, μια κάθετη βραχώδη πλαγιά στην οποία λαξευτήκαν οι τάφοι του Δαρείου Α΄, του Ξέρξη, του Αρταξέρξη, του Δαρείου Β’ και της συζύγου του Παρεισάτιδος. Όλη η ιστορία της Περσίας περνά μπροστά από τα μάτια μας στην θέα αυτών των μεγαλόπρεπων ταφικών συγκροτημάτων.
Η αρχαία πόλη του Μπαμ έχει μια μακραίωνη και ταραγμένη ιστορία που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 2000 χρόνια την περίοδο της αυτοκρατορίας των Παρθών. Αυτή η μεγαλειώδης χωμάτινη πολιτεία γνώρισε πολλούς κατακτητές με τελευταίους τους Αφγανούς που κατέστρεψαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της τον 18οαιώνα. Παρ όλα αυτά έστεκε αγέρωχη καταμεσής της απειλητικής ερήμου έως τις 26/12/2003 όταν ένας ισχυρός σεισμός την ισοπέδωσε στις 05.26 τα χαράματα. Σήμερα στέκει και πάλι ανακαινισμένη, πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης κατασκευής και δέχεται τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον ζωντανό αυτό θρύλο. Θα περιδιαβούμε τα στενά δρομάκια της ακρόπολης, θα μάθουμε την ιστορία των σταθμών των καραβανιών, θα ενημερωθούμε για τον τρόπο ύδρευσης της πόλης και αμέσως μετά θα πάρουμε το δρόμο για το Κερμάν.
Μετά το πρωινό αφήνουμε το Κερμάν και ξεκινάμε για το Γιαζντ, την πόλη των Ζωροαστρών. H διαδρομή μας στο ιρανικό οροπέδιο μέσα από μικρές πόλεις και χωριά θα μας φέρει νωρίς το απόγευμα σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Περσίας. Σε μια πόλη που στα περίχωρά της οι Πύργοι της Σιωπής αντηχούν το φτεροκόπημα των όρνιων πάνω από τα κουφάρια των νεκρών. Μια πρακτική που μπορεί πια να έχει καταργηθεί όμως πάντα θα θυμίζει την ιδιαίτερη σχέση των Περσών με το θάνατο.
Η παλιά πόλη του Γιαζντ είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Ένας λαβύρινθος από στενούς δρόμους όπου στον ορίζοντα δεσπόζουν οι πύργοι των ανέμων, ευφυέστατες κατασκευές για την διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού. Ακολουθεί ξενάγηση στους Πύργους της Σιωπής, τον χώρο όπου μέχρι το 1950 τοποθετούνταν οι νεκροί των Ζωροαστρών προκειμένου να φαγωθούν από τα όρνια, όπως επέβαλλε η παράδοσή. Και θα καταλήξουμε στο ιερό, που το στολίζουν τα σύμβολα του Θεού Άχουρα Μάζντα παρατηρώντας τον χώρο που φυλάσσεται η άσβεστη Φλόγα. Αμέσως μετά περιήγηση στο Ισλαμικό Γιαζντ με επισκέψεις στο συγκρότημα του Εμίρη Τσαγκ Μαγκ, το τζαμί τnς Παρασκευής με τους πανύψηλους μιναρέδες και το γειτονικό κομψοτέχνημα Ροχνόντιν, πoυ στολίζεται με τον δεύτερο πιο όμορφο τρούλο τnς Περσίας. Στη συνέχεια μας περιμένει μια πλούσια σε αξιοθέατα διαδρομή. Θα σταθούμε στο παραδοσιακό χωριό Μωχαμιντιέ και ίσως έχουμε την τύχη να δούμε ακόμη κάποιον από τους παλιούς τεχνίτες, να υφαίνουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο τα υφάσματα από μαλλί καμήλας. Στο Γκαβάρτ μας περιμένει το απρόσμενο θέαμα των γιγάντιων περιστερώνων, που χρονολογούνται από το 1500 και θα έχουμε τηv ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στους αγρούς, για να δούμε από κοντά τα πολύπλοκα κτίσματα. Άφιξη το απόγευμα στην πόλη θρύλο, το Ισφαχάν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
Το Ισφαχάν είναι το «άλλο» Ιράν. Πρόκειται για την πιο όμορφη και πιο κοσμοπολίτικη πόλη της χώρας. Εδώ φυσάει ένας αέρας διαφορετικός που καταρρίπτει την έννοια του θεοκρατισμού που χαρακτηρίζει την χώρα και που προκαλεί έκπληξη στον επισκέπτη όταν συγκρίνει την ελευθεριότητα του Ισφαχάν με τον συντηρητισμό που αποπνέουν οι άλλες πόλεις. Η ρήση ότι “το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος” ειπώθηκε από τον ίδιο τον Σαχ Αμπάς τον 16ου αιώνα, υπονοώντας το μεγαλείο του. Στην πρωινή ξενάγηση το ανάκτορο Τσεχέλ Σοτούν με τους υπέροχους κήπους , γνωστό σαν παλάτι των 40 κιόνων ή αλλιώς ως παλάτι του αντικατοπτρισμού, θα είναι το πρώτο αξιοθέατο που θα επισκεφτούμε. Οι αισθήσεις, όμως, απογειώνονται με την επίσκεψη στο πολύχρωμο τέμενος του Ιμάμη στην βασιλική πλατεία του Ισφαχάν και το γειτονικό τζαμί του Σεΐχη Λοφτολάχ, που η απουσία μιναρέ αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τη μαγεία των σχεδίων του τρούλου του που θεωρείται ο 3ος ωραιότερος της Περσίας. Τέλος από τον εξώστη του παλατιού Αλη Καππού θα θαυμάσουμε την γραφική πλατεία Μειντάν με τις ιππήλατες άμαξες και θα απολαύουμε παραδοσιακό τσάι σε κάποιο από τα πολλά τεϊοποτεία της πόλης.
Το δεύτερο μέρος της εκτενούς γνωριμίας μας θα ξεκινήσει με πρωινή επίσκεψη στον Αρμενικό τομέα που η αρχή της ιστορίας του ανάγεται στον 17ο αιώνα. Μια εκτεταμένη επίσκεψη στον καθεδρικό ναό και στο εκκλησιαστικό μουσείο θα μας φέρει σε επαφή με την έντονη παρουσία των Αρμενίων του Ισφαχάν που ο ίδιος ο Σαχ Αμπας κάλεσε να έρθουν στην πόλη αναγνωρίζοντας το εμπορικό τους δαιμόνιο και προσβλέποντας στο να κάνει ακόμα πλουσιότερη την γενέτειρα του. Ακολουθεί επίσκεψη στην μεγάλη σκεπαστή αγορά που μάλλον κρίνεται ως η αξιολογότερη του Ιράν με πληθώρα από σουβενίρ ενώ για το βράδυ μια βόλτα στις φωτισμένες γέφυρες του ποταμού Ζαγιαντί απολαμβάνοντας παγωτό από σαφράν θα μας αποκαλύψει το νυκτερινό ρομαντικό πρόσωπο της χιλιοτραγουδισμένης πόλης.
Πολύ νωρίς το πρωί και γεμάτοι έντονες εικόνες από όσα είδαμε και ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στην Αθήνα. Τώρα πια γνωρίζουμε σε βάθος τα μυστικά του Ιράν. Αυτά που τόσο απλόχερα μας αποκάλυψε σ’ αυτό το πλούσιο οδοιπορικό. Επιβιβαζόμενοι στο αεροπλάνο και νοιώθοντας ακόμα της υγρασία της πρωινής πάχνης κάνουμε όλοι μια ευχή. Να ξαναγυρίσουμε σύντομα.
Περιλαμβάνονται:
Δεν περιλαμβάνονται:
Ενδυματολογικός Κώδικας: Ο τοπικός ενδυματολογικός κώδικας υποχρεώνει όλες τις γυναίκες στο Ιράν να φορούν στο κεφάλι μαντήλι που να καλύπτει τα μαλλιά και ένα φαρδύ πουκάμισο ή μπλούζα που να καλύπτει τους γοφούς. Για τις κυρίες λοιπόν που ταξιδεύουν στο Ιράν είναι απαραίτητο το μαντήλι (οποιουδήποτε χρώματος) σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, αεροπλάνο, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου κ.λ.π. Επίσης τα ρούχα θα πρέπει να είναι ριχτά (να μην διαγράφεται το σώμα). Το πιο πρακτικό ντύσιμο που συνιστάται για την Περσία είναι παντελόνι και μακριά ζακέτα, πουκάμισο ή μπλούζα. Για τους άντρες η γραβάτα όχι απλώς δεν συνιστάται, αλλά θεωρείται και «κατακριτέα» από τους ντόπιους. Επίσης απαγορεύονται τα σορτς και γενικώς τα κοντά παντελόνια.
(0,00) ![]() |