Πανόραμα Περσίας 16ημ.

Αναζητήστε το επόμενο σας ταξίδι εδώ

Πανόραμα Περσίας 16ημ.

Πανόραμα Περσίας 16 ημ.

Ένα ταξίδι στο Ιράν είναι η επαφή με την ίδια την Ιστορία. Την Ιστορία των Ελλήνων, των Περσών, των Ρωμαίων, των Μογγόλων, των Αράβων και πολλών άλλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα οροπέδια της αχανούς χώρας και που σήμερα οι ταξιδιώτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν σε ένα ταξίδι που κάθε άλλο παρά ευκαιριακό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Από τα εντυπωσιακά μουσεία και τα παλάτια των ηγεμόνων της Τεχεράνης έως τα μυστηριακά ερημικά τοπία του κεντρικού Ιράν, από την πολυτέλεια των θεολογικών σχολών του επιβλητικού Ισφαχάν έως το ποιητικό και λόγιο Σιράζ, από τη Σασανιδική καστροπολιτεία της Ραγιέν έως τις ους Πύργους της Σιωπής και από τις Ζωροαστρικές κατασκευές του Γιαζντ έως το επιβλητικό Αμπιανέ, η χώρα είναι έτοιμη να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Κάποια πανάρχαια μυστικά που κρύβονται καλά κάτω από τα τσαντόρ των μαυροφορεμένων γυναικών, την ανεπιτήδευτη ευγένεια των ανδρών και των αυθεντικών χαμόγελων των μικρών παιδιών. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε μαζί σε βάθος μια χώρα ιστορίας, τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού.

Από 2.130,00 €

Εγγυημένες αναχωρήσεις κάθε εβδομάδα ολο τον Χρόνο. 
Πόλεις που επισκεπόμαστε : Τεχεράνη,Κερμάν, Γιαζντ, Σιράζ, Ισφαχάν
Επιλέξτε και Ταξιδέψτε mazi μας γιατί εχουμε: Απευθείας πτήσεις, Κεντρικά ξενοδοχεία, Τοπικός Ελληνας εμπειρος αρχηγος. Μεστές ξεναγήσεις με ειδικά ακουστικά, χρόνος ελεύθερος με πολλές προτάσεις για να κάνετε αυτό που εσείς θέλετε.  Μοιραζόμαστε mazi σας ολα οσα μάθαμε 30 χρόνια τώρα.
 
Καλέστε τωρα στην Αθήνα στο τηλ 210-6927000 ή στην Θεσσαλονίκη στο τηλ 2310-238025 η στείλτε mail στο [email protected]

Gallery

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Ταμπριζ στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Μετά τις τυπικές διαδικασίες εισόδου στην χώρα μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το μοναδικό τρωγλοδυτικό χωριό της περιοχής, το Καντοβάν. Μια ηφαιστειακή έκρηξη και απίστευτη διάβρωση από τον αέρα και το νερό, δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο περίπου 65 χλμ νοτιοδυτικά της Ταμπρίζ. Ένα ανάγλυφο από κωνικούς λοφίσκους αποτέλεσε έμπνευση για τους ντόπιους οι οποίοι σκάλισαν εκεί τα σπίτια τους και σε μερικά από αυτά κατοικούν ακόμα και σήμερα. Η ομοιότητά της περιοχής με την Καππαδοκία είναι μεγάλη. Μετά την επίσκεψη στο χωριό επιστρέφουμε στην Ταμπρίζ για να επισκεφθούμε το Τζαμί της πόλης, την ακρόπολη με τα απομεινάρια της οχύρωσης του 14ου αιώνα καθώς και την χριστιανική εκκλησία της Παναγιάς του 12ου αιώνα που αναφέρεται μάλιστα και από τον ίδιο τον Μάρκο Πόλο! Βραδινό φαγητό σε τοπικό εστιατόριο της πόλης και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση μας στην Τεχεράνη. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση

 

 

 

Η επαφή μας με το πολιτιστικό παρελθόν της μεγαλειώδους χώρας θα ξεκινήσει από το Αρχαιολογικό μουσείο. Προϊστορικά ευρήματα και επιβλητικές προτομές Αχαιμενιδών βασιλέων, νομίσματα και είδη καθημερινής χρήσης από όλες τις επαρχίες της μεγάλης Περσικής επικράτειας, αναθηματικές πλάκες και πέτρινες  αναπαραστάσεις  μαχών  εκτίθενται με τέτοιο τρόπο που για τον επισκέπτη αποτελούν την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία, την τέχνη αλλά και την πολυπλοκότητα μιας αυτοκρατορίας που η έκταση της κάλυπτε περίπου το 1/3 του τότε γνωστού κόσμου. Ακολουθεί  εκτενής επίσκεψη στο μουσείο των Κοσμημάτων του Σάχη. Μια εκπληκτική συλλογή που φυλάσσεται στα υπόγεια της Κεντρικής τράπεζας και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει! Λίγο αργότερα στο μουσείο του Χαλιού θα θαυμάσουμε την τεχνοτροπία και  την λαμπρότητα των διάσημων Περσικών χαλιών για τα οποία μιλάει αιώνες τώρα όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Στην συνέχεια θα διατρέξουμε τις κύριες οδικές αρτηρίες, εκεί που χτυπά η καρδιά της πολύβουης πόλης, θα επισκεφτούμε τα πολυτελή βόρεια προάστια, όπου ζει  η ελίτ της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής της χώρας και θα καταλήξουμε στο μνημείο-σύμβολο, την πύλη Αζαντί, στο νότιο τομέα εισόδου στην πρωτεύουσα.

 

Σήμερα ξεκινάμε το μεστό οδοιπορικό μας στο εσωτερικό της χώρας. Με κατεύθυνση προς  τα δυτικά ο τελικός μας προορισμός θα είναι το Κερμανσάχ. Πριν όμως θα κάνουμε μια στάση γνωριμίας με την ιστορική πόλη Χαμαντάν που ο Ηρόδοτος την αναφέρει  σαν πρωτεύουσα του βασιλείου των Μηδών (700 π.Χ.) και που θεωρείται από τις πιο παλιές πόλεις στον κόσμο. Πρωτεύουσα του ομώνυμου διοικητικού διαμερίσματος βρισκόταν σε άκρως προνομιακή τοποθεσία, εκεί όπου κάποτε διεξήγετο το εμπόριο μεταξύ Μεσοποταμίας και Περσίας. Εκεί στηρίχτηκε και η ευημερία της πόλης που για αιώνες αποτέλεσε εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.914μ., στα βόρεια επίπεδα του γρανιτικού απόκρημνου όγκου Έλβεντ, πολλοί την ταυτίζουν με τα αρχαία Εκβάτανα. Οι Έλληνες την είχαν ονομάσει Επιφανεία. Η πόλη έχει στενούς δρόμους με ενδιάμεσες πύλες που άλλοτε έκλειναν την νύχτα για λόγους ασφαλείας. Στην ξενάγηση μας θα δούμε το μνημείο του Μπαμπά Ταχίρ, ενός από τους γνωστότερους ποιητές που έζησε τον 11ο αιώνα, θα επισκεφτούμε το κάστρο στον λόφο Εγκματανεχ, το επιβλητικό τζαμί Εμαμζαντ Αμπντολαχ, το άγαλμα του Πέτρινου Λιονταριού συμβόλου της πόλης και τις περίφημες βραχογραφίες στην περιοχή Γκαντζαμεχ, κορυφαίο αξιοθέατο της περιοχής. Η γνωριμία μας θα κλείσει με βόλτα στον παλιό τομέα όπου βρίσκεται και η γραφική αγορά. Αργά το απόγευμα θα καταλήξουμε στο Κερμανσάχ όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

Μεταξύ των ετών 1950 και 1979 η επαρχία και η πόλη Κερμανσάχ ονομάζονταν Κερμανσαχάν και μεταξύ 1979 και 1995 ονομάζονταν Μπαχταράν. Σήμερα είναι μια μεγαλούπολη των δύο εκατομμύριων  κατοίκων και πολλά από τα αξιοθέατα της μαρτυρούν το ένδοξο αρχαϊκό παρελθόν της. Στην περιοχή Τακ Μποστάν θα θαυμάσουμε τις πετρογραφίες από την στέψη του βασιλιά Χοσρόη του Β’ και του Σαπούρ του Γ’, των σπουδαίων αυτών ηγεμόνων της δυναστείας των Σασσανιδών, θα φωτογραφηθούμε στην γέφυρα Κοχνέχ που έλαβε την τελική της μορφή επί της δυναστείας των Σαφαββιδών και θα απολαύσουμε το πέτρινο ανάγλυφο του Μπεχιστούν όπου αναφέρεται συνοπτικά η βιογραφία του Δαρείου του Α’ και των γεγονότων που ακολούθησαν μετά τον θάνατο του Κύρου και του Καμβύση. Και όλα αυτά σε τρεις γλώσσες. Αρχαία Περσικά, Ελαμιτικά και Βαβυλωνιακά. Η περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης θα μας αποκαλύψει εντυπωσιακούς μιναρέδες, αρώματα από μπαχάρια της Ανατολής και χαμογελαστά πρόσωπα. Συνεχίζουμε για το ζεστό και μαρτυρικό Αχβάζ στον Περσικό κόλπο πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

 

Η σημερινή μέρα προβλέπεται συναρπαστική. Μπορεί το Αχβάζ να στερείται αρχαϊκών αξιοθέατων είναι όμως κοντά σε 2 κορυφαία μνημεία που η γνωριμία μας με αυτά  θα μας  βοηθήσει να εντρυφήσουμε ακόμα βαθύτερα στα άδυτα του μεγαλείου της Περσικής ιστορίας. Πρώτος μας σταθμός τα Σούσα. Πρόκειται για την αρχαία πόλη των Ελαμιτών, των Περσών και των Πάρθων που ιδρύθηκε 4000 χρόνια πριν  και που τελικά κατέστρεψαν οι Μογγόλοι το 1218. Το 2015 η UΝESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό της χώρο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αιώνες τώρα τα ερείπια του  μεγαλοπρεπούς  χειμερινού  παλατιού του Δαρείου στέκονται  αγέρωχα, σύμβολα μιας κραταιής ηγεμονίας που επί εκατονταετίες έπαιζε πρωταγωνιστικό  ρόλο σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο. Η ενδελεχής ξενάγηση θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο και την ευημερία της Περσικής αυτοκρατορίας. Θα μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στις φτερωτές Σφίγγες που διακοσμούσαν τους τοίχους του παλατιού, θα γοητευθούμε από τον όγκο των εξωτερικών τειχών ενώ οι αφηγήσεις του ξεναγού μας θα μας γυρίσουν πίσω στην γλύκα των γυμνασιακών μας χρονών. Πριν φύγουμε από τα Σούσα θα επισκεφτούμε το λατρευτικό χώρο μιας μικρής Περσικής Εβραϊκής κοινότητας που είναι λάτρεις του προφήτη Δανιήλ. Στην συνέχεια θα γνωρίσουμε το επόμενο κορυφαίο αξιοθέατο, το Ζογκα Ζαμπιλ. Πρόκειται για ένα μνημειώδες ζιγκουράτ, κύριο λατρευτικό χώρο των Ελαμιτών που χρονολογείται από τον 13ο π.Χ. αιώνα και που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και διατήρησε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Κτισμένο από πέτρα και τούβλο ορθώνεται επιβλητικό  σαν πυραμίδα με το ιερό στην κορυφή και χρησίμευε ως αστεροσκοπείο για θρησκευτικούς  λόγους. Στην ξενάγηση μας θα γνωρίσουμε σε βάθος την χρησιμότητα του, θα αναφερθούμε στις λατρευτικές πρακτικές των Ελαμιτών και θα εντυπωσιαστούμε από το μέγεθος του. Πριν την επιστροφή μας στο Αχβάζ θα θαυμάσουμε τα ερείπια του κάστρου του Σουστάρ, μιας αρχαιότατης  πόλης που η ονομασία της σημαίνει «ισχυρότερη από τα Σούσα» και  που χτίσθηκε επί της δυναστείας των Σαφφαβιδών. Στην συνέχεια  θα διασχίσουμε την καλοδιατηρημένη Ρωμαϊκή  πέτρινη γέφυρα πάνω στον ποταμό Καρούν και θα μελετήσουμε την αρχιτεκτονική  σύλληψη της ιδέας του πρώτου φράγματος που κατασκευάστηκε στην Περσία επί της εποχής των Ρωμαίων. Διανυκτέρευση στο Αχβάζ.

 

 

 

 

Μεγάλη και ορεινή η σημερινή μας διαδρομή προς τα νοτιοανατολικά με κατεύθυνση το κεντρικό Ιράν. Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ανεβούμε στις κορυφές του Ζάγκρος, της κύριας οροσειράς που αποτελεί την γεωφυσική ραχοκοκαλιά της  χώρας. Με μια έκταση περίπου 1500 χιλιομέτρων  ο ορεινός αυτός όγκος διασχίζει τρεις  χώρες, την Τουρκία, το  Ιράκ και καταλήγει στο Ιράν. Είναι ο δρόμος που ο μεγάλος στρατηλάτης  Αλέξανδρος  ο Μακεδόνας,  ακολούθησε για να υποτάξει την κραταιές αντίπαλες δυνάμεις του Δαρείου. Θα μας συνοδεύουν βιβλικές εικόνες που μέσα από αυτές θα γνωρίσουμε την ζωή των κατοίκων της Ιρανικής υπαίθρου αλλά και την εγκαρδιότητα των ανθρώπων της επαρχίας που μάλιστα αποδεικνύονται υπέρμετρα φιλέλληνες. Στάση στη Μπιζαπούρ, την πόλη του Σαπόρ της δυναστείας των Σασσανιδών, καθώς και στον θαυμάσιο Ζωροαστρικό Ναό Αναχίτα αφιερωμένο στο θεό Αχούρα Μάζντα. Τελικός προορισμός μας η γοητευτική πόλη της ποίησης, της φιλοσοφίας και των αηδονιών, το γοητευτικό Σιράζ, γενέτειρα των εθνικών ποιητών Σααντί και Χαφέζ, που θα γνωρίσουμε αύριο.

 

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την γνωριμία μας με την όμορφη πόλη του Σιράζ, μια σύγχρονη μεγαλούπολη με μακραίωνη ιστορία, παγκοσμίως γνωστή ως κέντρο παραγωγής μιας των καλυτέρων ποικιλιών κρασιού και έδρα του καλύτερου πανεπιστημίου του Ιράν. Η μεγαλόπρεπη σιταντέλα του Καρίμ Χαν, το πολύχρωμο και λαμπρό τζαμί Βακίλ, κλασσικό δείγμα Σιιτικής αρχιτεκτονικής με την παρακείμενη ομώνυμη σκεπαστή αγορά, οι μνημειακοί τάφοι των ποιητών Σααντί και Χαφέζ, η εντυπωσιακή ρυμοτομία και τα πάρκα κατατάσσουν το Σιράζ ψηλά την λίστα με τις ωραιότερες πόλεις του σύγχρονου Ιράν. Στη συνέχεια αφήνοντας πίσω μας το Σιράζ επισκεπτόμαστε το Νακς-ε-Ροστάμ, μια κάθετη βραχώδη πλαγιά στην οποία λαξευτήκαν οι τάφοι του Δαρείου Α΄, του Ξέρξη, του Αρταξέρξη, του Δαρείου Β’ και της συζύγου του Παρεισάτιδος. Όλη η ιστορία της Περσίας περνά μπροστά από τα μάτια μας στην θέα αυτών των μεγαλόπρεπων ταφικών συγκροτημάτων.

 

 

Πρωινή αναχώρηση για το σπουδαιότερο αξιοθέατο του ταξιδιού μας το Takht-e Jamshid  που δεν είναι άλλο από την θρυλική Περσέπολη, την αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Ο Κύρος ο Μέγας επέλεξε την περιοχή, ο Δαρείος ο Α΄ ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλόπρεπου ανακτόρου και η ολοκλήρωση του έργου αποδίδεται στον γιο του, Ξέρξη τον Α΄. Ολόκληρο το πρωινό είναι αφιερωμένο στην εκτενή ξενάγηση του βασιλικού συγκροτήματος. Η πύλη των Εθνών, η αίθουσα του θρόνου και των ακροάσεων, όπου οι διοικητές των περιφερειών απέδιδαν τιμές και φόρους στον Βασιλέα, τα ιδιαίτερα βασιλικά διαμερίσματα και τα εκθέματα του μουσείου της Περσέπολης θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Και όλα αυτά λίγο πριν αναχωρήσουμε για το επόμενο αξιοθέατο του ταξιδιού μας, τις εντυπωσιακές Πασαργάδες με το βασιλικό ανάκτορο και τον τάφο του Κύρου. Επρόκειτο για την πρώτη πρωτεύουσα του Περσικού κράτους μέχρι που ο Δαρείος ο Α΄ αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της αυτοκρατορίας στην Περσέπολη. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Σιράζ.

 

Το οδοιπορικό μας στην Περσία συνεχίζεται. Κατευθυνόμαστε πλέον ανατολικά και βρισκόμαστε στο άνυδρο ερημικό οροπέδιο του νότιου Ιράν. H πόλη των καραβανιών, Κερμάν με το πανέμορφο Τζαμί της Παρασκευής και την πλούσια παραδοσιακή αγορά, θα αποτελέσει το ορμητήριο μας για την αυριανή εξερεύνηση του αρχιτεκτονικού θαύματος της ερήμου που ονομάζεται Μπαμ.

 

 

 

Η αρχαία πόλη του Μπαμ έχει μια μακραίωνη και ταραγμένη ιστορία που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 2000 χρόνια την περίοδο της αυτοκρατορίας των Παρθών. Αυτή η μεγαλειώδης χωμάτινη πολιτεία γνώρισε πολλούς κατακτητές με τελευταίους τους Αφγανούς που κατέστρεψαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της τον 18οαιώνα. Παρ όλα αυτά έστεκε αγέρωχη καταμεσής της απειλητικής ερήμου έως τις 26/12/2003 όταν ένας ισχυρός σεισμός την ισοπέδωσε στις 05.26 τα χαράματα. Σήμερα στέκει και πάλι ανακαινισμένη, πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης  κατασκευής και δέχεται τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον ζωντανό αυτό θρύλο. Θα περιδιαβούμε τα στενά δρομάκια της ακρόπολης, θα μάθουμε την ιστορία των σταθμών των καραβανιών, θα ενημερωθούμε για τον τρόπο ύδρευσης της πόλης και αμέσως μετά θα πάρουμε το δρόμο για το Κερμάν.

 

Μετά το πρωινό αφήνουμε το Κερμάν και ξεκινάμε για το Γιαζντ, την πόλη των Ζωροαστρών. H διαδρομή μας στο ιρανικό οροπέδιο μέσα από μικρές πόλεις και χωριά θα μας φέρει νωρίς το απόγευμα σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Περσίας. Σε μια πόλη που στα περίχωρά της οι Πύργοι της Σιωπής αντηχούν το φτεροκόπημα των όρνιων πάνω από τα κουφάρια των νεκρών. Μια πρακτική που μπορεί πια να έχει καταργηθεί όμως πάντα θα θυμίζει την ιδιαίτερη σχέση των Περσών με το θάνατο.

 

Η παλιά πόλη του Γιαζντ είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Ένας λαβύρινθος από στενούς δρόμους  όπου στον ορίζοντα δεσπόζουν οι πύργοι των ανέμων, ευφυέστατες κατασκευές για την διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού. Ακολουθεί ξενάγηση στους Πύργους της Σιωπής, τον χώρο όπου μέχρι το 1950 τοποθετούνταν οι νεκροί των Ζωροαστρών προκειμένου να φαγωθούν από τα όρνια, όπως επέβαλλε η παράδοσή. Και θα καταλήξουμε στο ιερό, που το στολίζουν τα σύμβολα του Θεού Άχουρα Μάζντα παρατηρώντας τον χώρο που φυλάσσεται η άσβεστη Φλόγα. Αμέσως μετά περιήγηση στο Ισλαμικό Γιαζντ με επισκέψεις στο συγκρότημα του Εμίρη Τσαγκ Μαγκ, το τζαμί τnς Παρασκευής με τους πανύψηλους μιναρέδες και το γειτονικό κομψοτέχνημα Ροχνόντιν, πoυ στολίζεται με τον δεύτερο πιο όμορφο τρούλο τnς Περσίας.  Στη συνέχεια μας περιμένει μια πλούσια σε αξιοθέατα διαδρομή. Θα σταθούμε στο παραδοσιακό χωριό Μωχαμιντιέ και ίσως έχουμε την τύχη να δούμε ακόμη κάποιον από τους παλιούς τεχνίτες, να υφαίνουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο τα υφάσματα από μαλλί καμήλας. Στο Γκαβάρτ μας περιμένει το απρόσμενο θέαμα των γιγάντιων περιστερώνων, που χρονολογούνται από το 1500 και θα έχουμε τηv ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στους αγρούς, για να δούμε από κοντά τα πολύπλοκα κτίσματα. Άφιξη το απόγευμα στην πόλη θρύλο, το Ισφαχάν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

Το Ισφαχάν είναι το «άλλο» Ιράν. Πρόκειται για την πιο όμορφη και πιο κοσμοπολίτικη πόλη της χώρας. Εδώ φυσάει ένας αέρας διαφορετικός που καταρρίπτει την έννοια του θεοκρατισμού που χαρακτηρίζει την χώρα και που προκαλεί έκπληξη στον επισκέπτη όταν συγκρίνει την ελευθεριότητα του Ισφαχάν  με τον συντηρητισμό που αποπνέουν οι άλλες πόλεις. Η ρήση ότι “το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος” ειπώθηκε από τον ίδιο τον Σαχ Αμπάς τον 16ου αιώνα, υπονοώντας το μεγαλείο του. Στην πρωινή ξενάγηση το ανάκτορο Τσεχέλ Σοτούν με τους υπέροχους κήπους , γνωστό σαν παλάτι των 40 κιόνων ή αλλιώς ως παλάτι του αντικατοπτρισμού, θα είναι το πρώτο αξιοθέατο που θα επισκεφτούμε. Οι αισθήσεις, όμως, απογειώνονται με την επίσκεψη στο πολύχρωμο τέμενος του Ιμάμη στην βασιλική πλατεία του Ισφαχάν και το γειτονικό τζαμί του Σεΐχη Λοφτολάχ, που η απουσία μιναρέ αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τη μαγεία των σχεδίων του τρούλου του που θεωρείται ο 3ος ωραιότερος της Περσίας. Τέλος από τον εξώστη του παλατιού Αλη Καππού θα θαυμάσουμε την γραφική πλατεία Μειντάν με τις ιππήλατες άμαξες και θα απολαύουμε παραδοσιακό τσάι σε κάποιο από τα πολλά τεϊοποτεία της πόλης.

 

Το δεύτερο μέρος της εκτενούς γνωριμίας μας θα ξεκινήσει με πρωινή επίσκεψη στον Αρμενικό τομέα που η αρχή της ιστορίας του ανάγεται στον 17ο αιώνα. Μια εκτεταμένη επίσκεψη στον καθεδρικό ναό και στο εκκλησιαστικό μουσείο θα μας φέρει σε επαφή με την έντονη παρουσία των Αρμενίων του Ισφαχάν που ο ίδιος ο Σαχ Αμπας κάλεσε να έρθουν στην πόλη αναγνωρίζοντας το εμπορικό τους δαιμόνιο και προσβλέποντας στο να κάνει ακόμα πλουσιότερη την γενέτειρα του. Ακολουθεί επίσκεψη στην μεγάλη σκεπαστή αγορά που μάλλον κρίνεται ως η αξιολογότερη του Ιράν με πληθώρα από σουβενίρ ενώ για το βράδυ μια βόλτα στις φωτισμένες γέφυρες του ποταμού Ζαγιαντί απολαμβάνοντας παγωτό από σαφράν θα μας αποκαλύψει το νυκτερινό ρομαντικό πρόσωπο της χιλιοτραγουδισμένης πόλης.

 

Πολύ νωρίς το πρωί και γεμάτοι έντονες εικόνες από όσα είδαμε και ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στην Αθήνα. Τώρα πια γνωρίζουμε σε βάθος τα μυστικά του Ιράν. Αυτά που τόσο απλόχερα μας αποκάλυψε σ’ αυτό το πλούσιο οδοιπορικό. Επιβιβαζόμενοι στο αεροπλάνο και νοιώθοντας ακόμα της υγρασία της πρωινής πάχνης κάνουμε όλοι μια ευχή. Να ξαναγυρίσουμε σύντομα.

 

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις Turkish Airlines.
 • Διαμονή: Ξενοδοχεία 4*, 4* sup., 5*.
 • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές: Με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 • Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Φιλοδωρήματα.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές.
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Εμπειρότατος αρχηγός/συνοδός σε όλο το ταξίδι.
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Βίζα εισόδου.
 • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

 

Ενδυματολογικός Κώδικας: Ο τοπικός ενδυματολογικός κώδικας υποχρεώνει όλες τις γυναίκες στο Ιράν να φορούν στο κεφάλι μαντήλι που να καλύπτει τα μαλλιά και ένα φαρδύ πουκάμισο ή μπλούζα που να καλύπτει τους γοφούς. Για τις κυρίες λοιπόν που ταξιδεύουν στο Ιράν είναι απαραίτητο το μαντήλι (οποιουδήποτε χρώματος) σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, αεροπλάνο, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου κ.λ.π. Επίσης τα ρούχα θα πρέπει να είναι ριχτά (να μην διαγράφεται το σώμα). Το πιο πρακτικό ντύσιμο που συνιστάται για την Περσία είναι παντελόνι και μακριά ζακέτα, πουκάμισο ή μπλούζα. Για τους άντρες η γραβάτα όχι απλώς δεν συνιστάται, αλλά θεωρείται και «κατακριτέα» από τους ντόπιους. Επίσης απαγορεύονται τα σορτς και γενικώς τα κοντά παντελόνια.

 • Κανόνες συμπεριφοράς: Όπως σε κάθε μουσουλμανική χώρα, έτσι και στο Ιράν δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση των γυναικών. Πριν τραβήξετε την φωτογραφία ρωτήστε την ίδια ή τον άνδρα της. Επίσης οι άνδρες δεν χαιρετούν μια γυναίκα με χειραψία. Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει διαφορετική θέση για τις γυναίκες και τους άνδρες, έτσι στο μετρό το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι είναι αποκλειστικά μόνο για γυναίκες ενώ όλα τα άλλα για τους άνδρες, ωστόσο πολλές φορές θα δει κανείς και γυναίκες που συνοδεύονται σε αυτά τα βαγόνια. Το ίδιο ισχύει για τα λεωφορεία όπου το μπροστινό μέρος είναι μόνο για γυναίκες και το πίσω για τους άνδρες. Για τους τουρίστες υπάρχει γενικά μια ανεκτικότητα ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβείτε τα όρια της κοινωνίας.
 • Φαγητό: Η Περσική κουζίνα είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια από τις κουζίνες της Ανατολής. Κεμπάπ, ash (σούπες), Koresh (μαγειρευτά), χουρμάδες και δροσερές φρουτοσαλάτες είναι τα βασικά πιάτα. Η περσική κουζίνα επίσης αγαπάει πολύ το πιλάφι που το μαγειρεύει με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους και προτιμά μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται στα βόρεια της χώρας και μοιάζει με το μπασμάτι. Δοκιμάστε τους Περσικούς μπακλαβάδες και τα σιροπιαστά γλυκά. Θυμηθείτε ότι τα οινοπνευματώδη ποτά απαγορεύονται.
 • Οικονομικές συναλλαγές: Το νόμισμα της Περσίας είναι το Ριάλ (1 Ευρώ = 35,60 Ριάλ). Πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ σε κάποια μεγάλα καταστήματα. Όλες οι άλλες σας συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε τοπικό νόμισμα. Συνιστάται συνάλλαγμα σε ευρώ. Όλες οι τιμές στα μαγαζιά αναγράφονται συνήθως με Περσικούς αριθμούς, έτσι είναι πολύ πρακτικό να έχετε μαζί σας (ή να μάθετε) το σχετικό πίνακα.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τις αναχωρήσεις από τους τιμοκαταλόγους μας

Downloads


 (0,00) Αριθμός χρηστών που βαθμολόγησαν (0)Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά προς συμπλήρωση.

 
Η εταιρεία μας διατηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR (EE 2016/679) και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς εξυπηρέτηση κάθε έννομου συμφέροντος ή υποχρέωσης της και για την θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Πληροφορίες για την Προστασία ΔεδομένωνΠληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:

salt-481514F7 


Εκδρομές στην Ευρώπη

Μεγάλα ταξίδια

Newsletter


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ.(ΜΗΤΕ) : 0933Ε60000204101
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης